Landbrugsaftale: Politikere vil hjælpe låste landbrug - vil modernisere ammoniak-reglerne

Landbrugsaftale åbner omsider en konkret dør for løsning på 300 landmænds ammoniak-klemme. "Så får vi også en løsning", mener Lone Andersen, formand for Familielandbruget.

Partierne bag landbrugsaftalen er indstillet på, at der skal findes en løsning for de landmænd, der er kommet i klemme i de stramme og specifikke ammoniakkrav i forhold til naturarealerne.

Det fremgår af direkte af landbrugsaftalen, at der i 2022 skal nedsættes et udvalg, som skal se på mulighederne for at modernisere ammoniakreglerne. 

Det har Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening efterlyst i fællesskab de sidste to år. 
De to organisationer har bl.a. peget på, at der er behov for en opkøbsordning, som kan hjælpe uhensigtsmæssigt placerede husdyrbrug - mindst 300 landmænd menes, at sidde i klemmen md usælgelige og fastlåste husdyrbrug.

Nu skal de to organisaioner, DN og L&F, i følge landbrugsaftalen, sammen med Kommunernes Landsforening inddrages i udvalgsarbejdet.

Udvalget skal afrapportere i starten af 2023, fremgår det af aftalen.

Fylder for medlemmerne

Udsigten til en løsning er et element i landbrugsaftalen, som bl.a. glæder Lone Andersen, formand for Familielandbrugssektionen.

”Det er et emne, som fylder rigtig meget hos vores medlemmer, og i og med, det er kommet med i landbrugsaftalen, forventer jeg selvfølgelig også, at der kommer en løsning”, siger Lone Andersen.

Brede Eco-schemes

Lone Andersen glæder sig også over, at landbrugsaftalen betyder, at rækken af kommende grønne ordninger, eco-schemes, er gjort bredere, så der bl.a. vil være et ”eco-scheme biodiversitet og bæredygtighed” og et ”eco-scheme planter”.

”Det er utrolig vigtigt, at der er noget at vælge imellem og at ordningerne bliver så brede, så alle kan bruge dem. Jo flere, der bruger dem, jo større bliver effekten på biodiversiteten. I Holland har de f.eks. 20 eco-schemes”, siger Lone Andersen.

Hun tilføjer, at hun håber, at der i den store lavbundsindsats sikres et ’fast track’ for udtagning af arealer under 10 hektar.

”Det står der ikke noget om i aftalen, men jeg håber, det er noget, de vil tage med, når de skal helt ned i detaljerne”

Først og fremmest glæder det Lone Andersen, at der blev landet en bred landbrugsaftale.

”Klimaudfordringerne er en stor udfordring for alle, også for os, der er landmænd. Men vi skal gøre alt, hvad vi kan. Og at vi fik en bred landbrugsaftale – det er fantastisk”.
 

Emneord

Landbrugsaftale 2021

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle