Landmand politianmeldt for at blokere nedlægning af jernbaneoverskæring

En jernbaneoverskæring ved Ribe er blevet kernen i en strid mellem en landmand og hans naboer på den ene side og Banedanmark på den anden. Banedanmark vil nedlægge overskæringen, men det vil sende tung trafik med landbrugsredskaber lige ud på den vej, som der om kort tid skal investeres over 100 millioner kroner i.

I sidste uge tog landmand Verner Kjærgaard et nyt kampskridt.

I den travleste morgentrafik trillede han traktoren og gyllevognen ud på hovedvej 11 og kørte den omvej på 8 kilometer, som lukningen af jernbaneoverskæringen i fremtiden vil sende ham ud på.

Den protest fik skabt en masse opmærksomhed og et politisk røre, og Verner Kjærgaard oplevede hurtigt, at han ikke længere stod alene med sin modstand.

Med opbakning fra sit lokalsamfund har han siden natten til mandag bevogtet overskæringen for at forhindre, at Banedanmarks entreprenører gennemfører den planlagte, fysiske lukning.

sagen kort

I grove træk handler sagen om, at Banedanmark vil lukke flere jernbaneoverskæringer, som de selv klassificerer som værende usikre overkørsler.

Helt konkret vil Banedanmark lukke overkørsel 26 på Hillerup Markvej ved Ribe, hvilket betyder, at de lokale landmænd bliver nødsaget til at køre en større omvej på en omfartsvej.

Det har ført til, at en gruppe landmænd med lokale borgere har barrikaderet den pågældende overskæring i knap en uges tid, så Banedanmark er forhindret i at lukke den permanent.

Modstanderne af lukningen af overkørslen har fået opbakning blandt de lokale politikere, herunder borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) på Rådhuset i Esbjerg.

"Jeg forstår til fulde deres frustration, men som kommune kan vi kun give vores mening om lukningen til kende, hvilket vi også flere gange har gjort, og så håbe på, at politikerne på Christiansborg igen vil se på sagen og de tal og beregninger, der ligger til grund for lukningerne af blandt andet overkørsel 26, har han tidligere udtalt til JydskeVestkysten.

Banedanmark har også tidligere talt om erstatningssag mod demonstranterne, fordi entreprenørmaskinerne ikke har kunne komme i gang som planlagt. Men i første omgang ligger sagen hos politiet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle