L&F om EUs klimaudspil: Danmark skal ikke straffes for at være foran

Klimadirektør i L&F Niels Peter Nørring ærger sig over, at landbruget ikke et blevet taget med i EUs kvotesystem, fordi det betyder, at de europæiske lande skal levere vidt forskellige indsatser i kampen for et klimaneutralt landbrug.

EU vil forsøge at begrænse udledningen af CO2 med 55 procent inden 2030, og det betyder blandt andet, at det europæiske landbrug skal være klimaneutralt inden 2035, lyder det i et nyt klimaudspil kaldet "Fit for 55".

Det ærger dog Niels Peter Nørring, klimadirektør i L&F, at det kan ende med, at Danmark skal lave nogle langt dyrere reduktioner, fordi vi er langt med den grønne omstilling i forhold til andre lande.

I aftalen lægges der nemlig op til, at landene skal levere forskellige grader af reduktioner:

"I erkendelse af de forskellige startpunkter og kapaciteter i hver medlemsstat, skal målene baseres på deres BNP pr. indbygger med justeringer foretaget for at tage højde for omkostningseffektiviteten", står der i aftalen.

"Vi er meget tilfredse med, at EU i foråret hævede sine ambitioner på klimaområdet, og det fælles reduktionsmål til 55 pct. i 2030. Men det er helt afgørende, at den grønne omstilling går hånd i hånd med vækst og beskæftigelse – og ikke sker på bekostning af det. Det leverer udspillet desværre ikke på",  udtaler Niels Peter Nørring i en skriftelig kommentar til landbrugsavisen.

"For L&F har det været vigtigt, at man ikke straffer de lande, der som Danmark er kommet længst med den grønne omstilling. Det er tvingende nødvendigt, at man får de andre medlemslande bedre med. Det er derfor beklageligt, at der for den ikke-kvotebelagte sektor (eks. landbruget red.) ikke ændres på byrdefordelingen mellem landene, så vores konkurrenter i EU får stillet større krav til deres reduktioner", siger han. 

"Det er uforståeligt, at reduktionsmålene fortsat kan variere fra 40 procent og helt ned til 0 procent, som man ser i flere lande. Det gør, at vi i Danmark skal til at lave nogle meget dyre reduktioner, mens konkurrenter slipper af sted uden at foretage de billige", forklarer Niels Peter Nørring. 

I udspillet foreslår EU-Kommisionen blandt andet en CO2-told, et stop for salg af benzin- og dieselbiler og en omfattende omstilling af energiproduktionen, boligsektoren, skibstransporten - og altså landbruget.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle