Mælkeprisen falder drastisk på toneangivende mejeriauktion

Mejeripriserne fik for anden gang i streg et ordentlig prishug på tirsdagens Global Dairy Trade-auktion (GDT) i New Zealand. Priserne på verdensmarkedet er faldet med omkring 30 procent siden marts.

Arla kunne i sidste uge hive sin mælkepris op i helt ny rekord, men noget tyder på, at toppen er ved at være nået.

I hvert fald falder den gennemsnitlige mælkepris på den store og toneangivende mejeriauktion GDT, Global Dairy Trade, igen i denne uge.

Dermed fortsætter gennemsnitspriserne på mejerivarer på verdensmarkedet med at falde.

På GDT-auktionen tirsdag faldt priserne for fjerde gang i træk. Denne gang dykkede gennemsnitsprisen med fem procent til nu omkring 28.000 - 29.000 kroner for et ton mælkepulver. 

I marts lå gennemsnitsprisen for et ton på 5065 dollars - det svarer til omkring 37.300 kroner. Dermed nåede priserne højere end rekordniveauerne fra foråret 2013. 

Siden pristoppen i marts er priserne, der dækker over både smør, mælkefedt, laktose og forskellige slags mælkepulver, faldet ved ni ud af de sidste 10 auktioner.

Lægger man de ni varierende prisfald sammen, er den gennemsnitlige mejeripris på auktionen faldet med 30,8 procent siden marts. 

Den største lussing indkasserede mejeriprodukterne i starten af maj, hvor gennemsnitsprisen faldt med 8,5 procent. 

Ved denne auktion var det kategorierne kernemælkspulver og smør, der tog de største slag. Hvor smørprisen måtte tage et dyk på -6,1 procent, faldt kernemælkspulver med hele 9,2 procent.

Ifølge Finans.dk skyldes det drastiske fald blandt andet, at den største kundegruppe på GDT's auktioner, de kinesiske importører, har skruet ned for deres indkøb af blandt andet sødmælkspulver, skummetmælkspulver og ost.

Vil falde til tre kroner

27. juli kunne Arla endnu engang hæve sin mælkepris for både konventionel og økologisk mælk, denne gang med 7,4 øre per kilo. Dermed ligger den danske mælkepris på henholdsvis 4,26 kroner og 4,75 kroner per kilo.

En pris, der formentlig ikke bliver meget højere. I maj lød det i hvert fald fra analytiker hos Agrocom Palle Jakobsen, at mælkeprisen efter alt at dømme har toppet for denne gang.

- Jeg vurderer, at mælkeprisen topper i niveauet 3,5-4 kroner pr. kilo i løbet af 2022 og korrigerer ned til området 2,75-3 kroner pr. kilo i løbet af 2023, sagde Palle Jakobsen til et indlæg hos LDM på Nutrifair.

Det skyldes ifølge analytikeren, at mejeriprodukterne når et prisniveau, som kan få forbrugerne til at vægre sig og skære ned på deres indkøb.

Faldende produktion

Ifølge Arla er det især indvejningen af mælk, der igennem længere tid og fortsat er faldende i både EU og Oceaninen, der har drevet mælkeprisen op i de nye rekorder.

Den europæiske mælkeproduktion er ifølge Arla faldet med mellem 1,5 - 2 procent. 

Mejeriet er dermed endnu ikke for alvor blevet ramt af de faldende salgspriser. Mejeriet meldte i sin seneste markedsberetning, at især flødeprisen fortsat ligger på et højt niveau.

Til gengæld har stigende spotmængder af gul ost og mozzarella lagt pres på markedspriserne i nye kontrakter, der indgås, lyder det.  

Faktaboks

Prisudviklingen på den seneste auktion

  • AMF (mælkefedt) faldt med 1,4 procent til 5518 us dollars per ton
  • Butter (smør) faldt med 6,1 procent til 5194 us dollars per ton
  • BMP (kærnemælkspulver) faldt med 9,2 procent til 3724 us dollars per ton
  • Ched (cheddar) faldt med 0,7 procent til 4798 us dollars per ton
  • SMP (skummetmælkspulver) faldt med 5,3 procent til 3524 dollars per ton
  • WMP (sødmælkspulver) faldt med 6,1 procent til 3544 us dollars per ton
  • LAC (laktose) blev ikke udbudt
  • SWP (vallepulver) blev ikke udbudt

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle