Mælkeproducent: Amoralsk at sende vigtigt proteinfoder i biogasanlæg

Det er helt forkert og samfundsøkonomisk ’tosset’, at statsstøttede biogasselskaber kan opkøbe proteinfoder som mask for næsen af landmænd, mener mælkeproducent Lars Jeppesen.

"Jeg vil helst ikke være uvenner med bryggerierne og de store biogasselskaber, for de er vores samarbejdspartnere. Jeg synes bare, det er så illoyalt det, der sker i øjeblikket".

Mælkeproducent Lars Jeppesen, Svinninge i Nordvestsjælland, har frygtet det i årevis: at de store biogasselskaber skulle blive en konkurrent til de biprodukter i form af gulerødder og kartofler og roepulp, frugt og grønt o.a., som udgør 80 pct. af foderet til hans 650 malkekøer. Men at det skulle ramme ham på det allerømmeste punkt, proteinfoderet, havde han ikke set komme.

"Jeg havde aldrig troet, at det skulle komme så vidt, at de tog masken fra os. Det er jo proteinet, det allervigtigste, vi har", siger han.

Lukket budrunde

Lars Jeppesen og mange andre sjællandske kvægbrugere fik kort før jul den chokerende besked fra deres leverandører, en privat vognmand, hhv. HedeDanmark, at de fra årsskiftet ikke længere har mulighed for at købe mask fra øl-bryggerierne Royal Unibrew i Faxe og Harboes Bryggerier i Skælskør:

Begge bryggerier har efter licitation solgt masken til anden side - Unibrew til biogasselskabet Nature Energy. Nature Energy afviser at have indgået aftale om mask med Harboe, her er aftageren ukendt af LandbrugsAvisens kilder. Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Harboe.

Situationen gav omgående voldsomt røre blandt kvægbrugerne, som troede, der var en fælles forståelse med biogasbranchen - bekræftet af formand Henrik Høegh, Biogas Danmark - om, at biprodukter, der er egnet til foder, skal udbydes til det brug, før det evt. sendes i biogasanlæg.

Formelt fastslår aftalepapiret, som L&F og Biogas Danmark tidligere har indgået, imidlertid kun helt udtrykkeligt, at det gælder animalske biprodukter. Derfor forhandles nu en ny aftale.

Landbrug & Fødevarer og VKST fik dog i huj og hast overtalt Nature Energy til at lade kvægbrugerne byde på mask til nogle uger ind i 2022.

Buddene skulle være lukkede, og selv om Lars Jeppesen bød 25 pct. over den pris, han hidtil har betalt til HedeDanmark, kom han ikke i betragtning: Der var slet ikke nok mask til alle, da de mængder, der var ansøgt, ’væsentligt’ oversteg de mængder mask, som Nature Energy var garanteret fra ’producent’. Ikke ulogisk, da kun garantimængderne fra Royal Unibrew blev udbudt.

Mange fik ikke noget

Under halvdelen af ansøgningerne blev imødekommet, og for Lars Jeppesen betyder situationen, at han om nogle uger kommer til at mangle proteinfoder og skal finde dyre, importerede sojakager og rapsskrå.

For at kompensere langsigtet for tabet af de 3.600 ton mask, han bruger årligt, vurderer han, at han hurtigst muligt må udlægge 150 hektar af sin gode produktionsjord med græs til ensilering.

"Dér kunne jeg have dyrket brødhvede og maltbyg. Jeg synes, det er ærgerligt, amoralsk og tosset, også samfundsøkonomisk. Som at brænde hundredkronesedler af for at holde varmen".

Faktaboks

Masken forsvandt med kort varsel

  • Kvægfolk på Sjælland fik kort før jul at vide, at de fra årsskiftet ikke længere kan få mask fra ølbryggerierne Royal Unibrew i Faxe og Harboes Bryggeri i Skælskør.
  • Nature Energy har ved licitation overtaget masken fra ølbryggeriet i Faxe, men det er uvist hvem, der har købt masken af Harboes Bryggerier.
  • Mange kvægfolk står nu står uden proteinfoder på kort sigt.

Emneord

Top2

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle