Overvej højere stub i majsen

Høje priser på korn og kraftfoder og en rigelig forsyning med grovfoder gør det relevant at overveje at sætte en længere stub i majsen og dermed forbedre dens fordøjelighed.

Høsten af grovfoder tegner lovende i år, både hvad angår græs og majs.

Ikke blot hos de tre konkurrenter i Grovfodermatchen, men også hos mange andre.

Dermed kan der være penge at spare ved at sætte en højere stub i majsen og høste en kvalitet med bedre fordøjelighed. Hvis man vel at mærke har rigeligt med foder.

Med en bedre fordøjelighed i ensilagen kan man øge andelen af hjemmeavlet foder i foderrationen og sælge lidt mere af kornet eller spare på indkøbt kraftfoder. Alternativet til en høj stub er at høste en del af majsen som kolbemajs på en del af arealet.

Landskonsulent Martin Mikkelsen, Landscentret Planteavl, nævner tre mulige måder at høste majs til køerne på.

1: Den første mulighed er at sætte normal stubhøjde på cirka 20 centimeter og høste flest mulig FE.

2: Den anden mulighed er at øge stubhøjden fra 20 til for eksempel 40 centimeter. Er tørstofprocenten 30, formindsker det udbyttet med fem procent men øger tørstofprocenten med to procentenheder. Foderværdien forbedres svarende til 0,03 kg tørstof pr. FE.

Man får altså lidt mindre foder af en lidt bedre kvalitet. Hvis tørstofprocenten ikke er oppe på 30, anbefaler Landscentret ikke, at man sætter høj stub, fordi det samlede tab af FE bliver for stort.

3: En tredje mulighed er at høste majsen som kolbemajs. Vælger man denne løsning, skal marken typisk stå tre uger længere, og tørstofprocenten i kolber og svøb skal op på 52-57 procent. Ved denne løsning får man 90 procent af de FE, man ville have fået ved helsæd, men en bedre fordøjelighed på omkring 0,92 kg tørstof pr. FE.

"Det giver en foderværdi næsten som valset byg, men dem der fodrer med det synes køerne bedre kan tåle det," siger landskonsulent Martin Mikkelsen, Landscentret Planteavl.

Udbyttemæssigt giver kolbemajsen langt mere, end en bygmark gør. 10.000 FE pr. hektar, som ikke er ualmindeligt i år, svarer i foder til 10 ton byg, og det er der ingen der høster på en hektar.

thalbitzer@landbrugsavisen.dk

Læs mere

Læs mere om foderværdien i majs høstet med høj stub i KVÆG, der udkommer på tirsdag.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle