PFOS-forurening: Region tørrer ansvar af på staten

Region Sjælland har ikke pengene til at rense og rydde op ved det første officielle fund af PFOS-forurening ved en brandskole i Korsør. Hos regionen afventer man statslig hjælp økonomisk.

Oprydningen efter den mangeårige PFOS-forurening ved Korsør Brandskole trækker ud, og ansvaret bliver i raskt tempo som en anden sorteper sendt rundt mellem de forskellige folkevalgte forsamlinger. 

Det skriver Sjællandske.

I en pressemeddelelse skriver Region Sjælland, at ja, de har ansvaret for at rense området, da forureningen er mere en 20 år gammel og dermed herreløs. Region Sjælland skriver dog videre, at de ikke har penge til at rense området, og de håber en kommende miljøminister hurtigst muligt griber til handling.

- Vi er enige med Slagelse Kommune, om at der ikke er juridisk grundlag for at de skal påtage sig oprensningen. Så overtager vi den, men vi har ikke midler til at overtage den. Det vil koste en lille halv milliard, at rense det op. Det er meget mere end de midler, vi sammenlagt har til at rense op. Derfor mener vi, at det er nødvendigt, at den kommende regering vil forholde sig til det, forklarer Bruno Jerup (Ø), der er formand for udvalget for grøn omstilling, bæredygtighed og miljø i Region Sjælland til mediet.

Miljøstyrelsen gav i foråret 2022 tilsagn på cirka fem millioner kroner til 11 indkomne forslag og projekter, der skal forsøge at rense op efter PFAS-forureninger.

I oktober besluttede Miljøstyrelsen at udbyde endnu en million kroner til projekter inden for oprensning af PFAS.

PFAS er en samling af flourholdige, miljøskadelige kemikalier. Det mest kendte er PFOS. Kemikalierne var tidligere populære i produktionen af bygningsmaterialer, fordi stofferne er brandhæmmende.

Bruno Jerup fra Region Sjælland peger på, at PFOS-forureningen i regionen drukner mellem andre forureningssager, da regionerne prioriterer at oprense områder, hvor forurening truer grundvand, boliger, børneinstitutioner eller offentlige legepladser. 

Brandskolen er ikke omfattet af disse, heller ikke de nærliggende kolonihaver. Miljøværdier tæller ikke i den prioritering. Det har lange udsigter, hvis regionen skal rense engen og brandskolen.

- Derfor skal vi have en national handlingsplan, som regeringen lovede i august, men som gik i sig selv, da der blev udskrevet valg. Det har ingen økonomisk realisme, at rense det op nu, siger Bruno Jerup, som er klar over, at tiden går:

- Det trækker ud. Lige nu er der regeringsforhandlinger, og det er nok ikke forurenede områder, de diskuterer mest lige nu, siger Bruno Jerup til Sjællandske Nyheder.

Samtidig med, at sorteper går fra den ene offentligt valgte forsamling til den næste, siver PFOS-forurenet overfladevand ud i Korsør Nor fra engen, der ligger op til brandskolen. Slagelse Kommune har foretaget nødforanstaltninger, så et rensningsanlæg renser en del af det forurenede overfladevand, men problemet ligger der stadig. 

PFAS-forureningerne er blevet et meget debatteret emne, efter det i foråret 2021 kom frem, at PFOS havde spredt sig fra den her omtalte brandskole i Korsør til en nærliggende mark.

Her gik køer fra Korsør Kogræsserforening i årevis og indtog stoffet gennem græsset. Giften spredte sig til aftagerne af oksekødet.

Der blev taget blodprøver af kogræsserforeningens medlemmer, og de viste stærkt forhøjede værdier af PFOS.

Siden er der også fundet PFOS i oksekød fra fynske kvæg, og en kortlægning fra Danske Regioner viser, at næsten 15.000 steder i Danmark bør undersøges for forurening af de giftige fluorstoffer.

/kold

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle