Planteekstrakter giver sygdomme kamp til stregen

Vitfoss sætter fokus på parasitter og har bl.a. sammensat et produkt bestående af planteekstrakter, som bekæmper coccidiose og cryptosporidier

Det er ikke alle sygdomme, som behøver ordineret medicin.

Det mener man hos Vitfoss, og derfor har de lanceret et produkt med planteekstrakter, VitCox, som kan anvendes til at bekæmpe coccidiose og cryptosporidier.

VitCox indeholder aktivstoffer fra bl.a. hvidløg, mynte, lakrids og timian.

Bred virkning

Baggrunden for at anvende hvidløg og lakrids er, at de bl.a. indeholder aktivstofferne allicin og anethole, stoffer, som i et forsøg fra 2010 reducerede mængden af oocyster i gødningen. Oocyster opformeres, når dyret har coccidiose.

Herudover bidrager hvidløg ved at have en anti-inflammatorisk effekt, oplyser Per Theilgaard, produkt manager hos Vitfoss.

Grisetransport væltet: Fører anholdt for spirituskørsel 22. februar · 13:07

Mynte har en anti-oxiderende effekt, og endelig har thymol fra timian en desinficerende egenskab.

Medicin er ikke alt

Lanceringen af planteekstraktet sker bl.a. for at give mælke- og slagtekalveproducenterne mulighed for at styrke immunforsvaret hos kalvene og bekæmpe sygdomme uden at skulle bruge medicin.

»Der er meget fokus på medicinforbruget i landbruget, og derfor ønsker vi at sætte fokus på, at medicin ikke altid er nødvendig, når det handler om at bekæmpe sygdomme,« fortæller Per Theilgaard.

Han tilføjer, at ’alternative midler’ og planteekstrakter er et område i stor vækst, hvor de positive egenskaber allerede blev dokumenteret for 20 år siden.

Vil selv dyrke prøver

Vitfoss vil fremover arbejde endnu mere med parasitter og har derfor anskaffet eget laboratorieudstyr, så virksomheden selv kan analysere parasittrykket i gødning.

Faktaboks

VitCox

  • Må bruges i økologisk produktion
  • Kræver ikke recept og har ingen tilbageholdelsestid

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu