Regeringen har bedt om 150 mio. kr. til opgravning af mink - men regner med halv pris

Selvom regeringen har bedt om, at der bliver sat 150 mio. kr. af til at grave mink op, så regner fødevareministeren med, at prisen bliver det halve. De ekstra penge er sat af til uforudsete udgifter, lyder forklaringen.

"Der vil ikke blive brugt en krone mere end nødvendigt".

Sådan lød budskabet fra fødevare- og landbrugsminister Rasmus Prehn (S), da han onsdag var kaldt i samråd hos Finansudvalget.

Samrådet var indkaldt på baggrund af, at selvom opgravningen af mink fra massegravene i Ndr. Felding og Kølvrå først var beregnet til at koste 80 mio. kr., så har man bedt om en bevilling på 150 mio. kr.

Det har fået de blå partier op af stolene, og de har stillet spørgsmålstegn ved, at opgravningen kan blive næsten dobbelt så dyr.

bliver faktisk billigere

På samrådet forklarede fødevareministeren, at opgravningen faktisk kommer til at være billigere end de 80 mio. kr. 

"Fødevarestyrelsen understreger, at det ikke er sandsynligt, at det vil koste 150 mio. kr. De tror på 72,2 mio. kr.", lød det fra ministeren, der også sagde:

"Der er dermed udsigt til, at det bliver billigere end forventet".

Ifølge Rasmus Prehn handler det om, at man ikke vil have projektet bremset eller forsinket, hvis der skulle opstå ekstra omkostninger, da man f.eks. ikke ved, hvad det vil koste at brænde minkene af, før der er lavet en prøveafbrænding.

"Det vil være meget ærgerligt og urimeligt, hvis vi er nødt til at sætte det i stå, mens det lugter allermest for at finde ekstra midler. Derfor har vi lagt en buffer (de 150 mio. kr., red.) ind", sagde Rasmus Prehn.

ingen blankocheck

Argumentet om en buffer ind for at forhindre ophold i arbejdet beroligede ikke oppositionen på samrådet.

Dansk Folkepartis Rene Christensen nævnte, at han frygterm, man udsteder en blankocheck på 150 mio. kr., som embedsværket kan bruge løs af.

Dette afviste ministeren.

"Der er ikke tale om en blankocheck", sagde han og fortsatte:

"Entreprenørerne, der har budt ind på opgaven, har oplyst en pris per ton minkmateriale, men vi har ikke mængden endnu. Vi ved ikke, hvor meget jord der bliver iblandet, men det vil der blive ført kontrol med".

"Det er klart, det er usikkert (hvad prisen bliver, red.), men det er den kontrakt, der er lavet".

det koster det at grave minkene op

Ministeren kunne oplyse, at der er budt ind med en pris på 186 kr. per ton for opgravning af mink.

I Ndr. Felding regner man med, at ca. 11.000 ton minkmateriale skal graves op.

For massegraven i Kølvrå skal 10.000 ton materiale graves op.

Det giver en samlet pris på lidt under fire mio. kr., og her til kommer så transport og pris for afbrænding af minkene. Dette kunne ikke oplyses på samrådet.

Emneord

coronavirus mink

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle