S-ordfører svarer på kritik fra Venstre: Kun rimeligt at landbrugsstøtte betaler grøn omstilling

Regeringen vil som udgangspunkt ikke bruge at det økonomiske råderum til at finansiere landbrugets grønne omstilling, siger landbrugsordfører for regeringen, der svarer på Venstres opfordring til at bruge af råderummet.

Det er kun rimeligt, at det er det milliardstore tilskud til landbruget, der bruges til at finansiere den grønne omstilling.

Sådan lyder svaret fra Socialdemokratiets landbrugsordfører Anders Kronborg til en kritik fremsat af Venstre.

Fra sidstnævnte lyder det nemlig, at der skal bruges af råderummet og ikke kun landbrugsstøtten, når den grønne omstilling skal finansieres.

"Vi har lagt et udspil frem, hvor der er en finansering, som hedder, at pengene skal findes via støtteordningerne. Det er vores udgangspunkt, og det er sådan set kun rimeligt, at man siger, at noget af den store støtte skal gå til den grønne omstilling", siger Anders Kronborg og tilføjer:

"Men vores mål er klart at lande et nationalt kompromis".

s: skal ikke gå ud over børnepasning

Hos Venstre anfører finansordfører Troels Lund Poulsen, at det vil føre til en udsultning af landbruget, hvis der bliver skåret i landbrugsstøtten, som er en vigtig del af landbrugets indtjening.

Ordføreren påpeger videre, at andre sektorer som transport og energi har fået tilført milliarder til den grønne omstilling, men Anders Kronborg mener ikke, det er vejen at gå med landbruget.

"Vi synes ikke, at det er børnehaven, ældreplejer og andre velfærdsområder, der skal være med til at lægge endnu flere subsidier på et erhverv, der i forvejen får milliarder", siger den socialdemokratiske ordfører, der fortsætter:

"Nu har Venstre brugt foråret på at stille spørgsmål til og kritisere regeringen, og nu må det snart være på tide, at partiet, der bejler til statsministerposten, selv kommer ud af busken og fortæller, hvad man vil, fremfor hvad man ikke vil".

hvor meget?

Men det har vel stået klart i månedsvis, at Venstre - og resten af blå blok i øvrigt - mener, at der skal friske penge på bordet?

"Men jeg mangler stadig at få at vide, hvor meget de er klar til at bruge, og hvad de skal bruges på. Når man tager fra råderummet, så skylder man børnefamilierne at fortælle, hvad de penge, der der kunne gå til børnepasningen, så skal gå til", siger Anders Kronborg.

Vil du udelukke, at I kommer Venstre i møde og åbner for at bruge af råderummet?

"Det er over min lønramme at udelukke noget som helst, men indtil videre forhandler vi ud fra den ramme, vi har lagt frem. Det er udgangspunktet", siger ordføreren.

"Og jeg forstår egentlig ikke, hvorfor Venstre og landbruget er så stærke modstandere af, at vi går fra at tage 7 kr. til 20 kr. ud af en 100 kroneseddel til at skabe et grønt landbrug. Det, hører jeg jo også, er landbrugets eget mål".

omstilling er svært

Det handler vel om, at landbrugsstøtten er til for at sikre billige og gode fødevarer, og at pengene tages direkte fra indtjeningen og gives som støtte til grønne investeringer, landmanden skal lave?

"Jeg medgiver, at den grønne omstilling er enormt udfordrende for landmændene, ligesom det er for transportsektoren, den offentlige sektor og for industrien. Men det er den vej, vi skal", siger Anders Kronborg og fortsætter:

"Jeg tror, det kommer til at gavne Danmark på både vores produktion, eksport, dyrevelfærd osv., og vi bliver et grønt udstillingsvindue for resten af verden. Alle transformationer er vanskelige, men det er den vej, Danmark er kendt for at gå".

Emneord

Landbrugsaftale 2021 , politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle