Skal du handle korn? Digital handelsplatform vil måle kvaliteten gratis

Den nye online handelsplads Commoditrader teamer op med finske GrainSense og tilbyder sine kunder gratis kvalitetstjek af salgsafgrøder i høsten 2019. Næste step er abonnementsformer, som inkluderer den håndholdte og ret unikke kvalitetsmåler.

Det er blevet markant lettere for landmænd at handle afgrøder og råvarer direkte mellem hinanden takket være den nye online handelsplatform Commoditrader.

App’en gik kommercielt i luften for halvanden måned siden efter en periode med test og tilpasninger, og en af målsætningerne er at skabe et åbent og gennemskueligt marked, hvor priser, mængder og kvalitet er synlig for enhver med profil på platformen.

Sidstnævnte er i den grad et vigtigt parameter og noget, som kan skabe splid mellem køber og sælger i en handel. Derfor har Commoditrader indgået et samarbejde med virksomheden GrainSense, der producerer verdens første håndholdte kvalitetsmåler til afgrøder. Samarbejdet skal sikre præcis og valid data om kvaliteten i de handlede varer.

»Sælger man sin afgrøde til et grovfoderselskab, sørger selskabet for prøver til at fastlægge afregningsprisen. Men når landmænd handler direkte mellem hinanden, som det er tilfældet på Commoditrader, så opstår der et behov for at måle kvaliteten. Det løser vi via samarbejdet med GrainSense«, fortæller Ida Boesen, som sammen med Julie Karl Koch Fahler står bag ideen og udviklingen af Commoditrader.

Kommer ud og måler uden beregning

Fra nu af og frem til og med høsten 2019 vil Commoditrader tilbyde at køre ud til landmænd og lave kvalitetsmålinger med det håndholdte GrainSense apparat - og ganske gratis. Eneste krav er, at man har en profil på Commoditrader og man har et parti korn, man ønsker at sælge gennem Commoditrader.

»Vi gør det gratis i første omgang for at få erfaring og feedback fra vores kunder, inden vi sætter det endelige koncept sammen. Det gælder om at lave tingene, så de er lettest tilgængelige for landmændene«, siger Ida Boesen.

Fordelen ved GrainSense er, at den på få sekunder laver en måling af en række parametre i afgrøden - eksempelvis proteinindholdet. Og man kan lave prøven direkte i kornladen, på mejetærskeren eller hvor afgrøden måtte ligge.

»Som sælger kan man tage en prøve og på den måde fastslå den præcise kvalitet af kornet, og som køber man kan ligeledes lave en hurtig måling for at konstatere, at afgrøden har den aftalte kvalitet«, fremhæver Ida Boesen.

Leasing gennem abonnement

Efter høsten satser Ida Boesen på have et koncept klar, der indebærer, at man som bruger på Commoditrader kan tilkøbe et abonnement, som inkluderer en GrainSense måler til rådighed hos landmanden - nærmest en slags leasing af apparatet.

»Det er vigtigt at understrege, at det er helt og aldelse gratis at oprette sig og handle på Commoditrader. Det bliver det ved med, understreger Boesen og fortsætter:

»Hvis man så ønsker det, kan man tegne et premium abonnement, hvor man for eksempel kan se kreditvurderinger hos køber eller få skarpe priser på logistikken. I tillæg vil vi lave et GrainSense-abonnement til de, der gerne vil have måleren til rådighed«.

Indtil videre har 500 landmænd oprettet sig på Commoditrader, og der er handlet for de første fem mio. kroner, tilføjer Ida Boesen.

»Det er hvad, der er handlet gennem platformen indtil videre. Dertil kommer handler uden for platformen, hvor man blot har kontaktoplysningerne fra Commoditrader og så klarer resten pr. telefon. Det har vi det også helt fint med«, siger hun.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle