Snart slut med bindestald: Ægtepar skal finde ny levevej

I 2022 skal Bente og Henrik Høj afvikle deres mælkeproduktion, fordi køerne står bundet. Allerede nu har de idéer til, hvad der skal ske med gården og dem selv derefter.

Vi er klar. Meget klar.

Oprigtigheden er ikke at tage fejl af hos Henrik Høj, der driver mælkeproduktion med cirka 90 årskøer syd for Nyborg sammen med sin hustru Bente. Det har de gjort siden 1989, men om et års tid er det slut.

Parrets køer står nemlig i bindestald, og fra 2022 er denne staldtype kun lovlig, hvis køerne kommer på græs i sommerperioden. Men det vil Bente og Henrik Høj ikke.

"Så vi stopper med køerne. Det er selvfølgelig lidt underligt lige nu, men vi er klar til det", fortæller Henrik Høj.

Da parret blev bekendt med lovindgrebet mod deres staldtype, blev de først irriterede og frustrerede.

"Men vi valgte at vende det til noget positivt. Nu skal vi prøve noget nyt med os selv og med bedriften, som vi bestemt ikke vil fraflytte. Men det betyder virkelig noget for processen, at vi tænker det som noget positivt frem for, at nogen vil lukke os ned, og at det er ubærligt", siger Henrik Høj.

Der skal være dyr

Én ting ligger allerede nu fast. Der skal fortsat være dyr, når den sidste ko er solgt. Parret har i de seneste to år insemineret alle køer og kvier med kønssorteret sæd, så der vrimler med kvier, og det vil der gøre en rum tid endnu. Efterhånden som kvierne vokser op og bliver drægtige, kan de sælges videre til andre mælkeproducenter.

"Vi skiftede avlsstrategi af en helt anden årsag, men det har vist sig at være en god strategi, for prisen på drægtige kvier er fin lige nu", lyder det med tilfredshed fra Henrik Høj.

Bente gjorde det tidligt meget klart, at der skal være dyr i bygningerne, når parrets egne er solgt.

Ungdyrstalden er ikke særlig gammel, og parret håber på, at de kan bruge den til et kviehotel, hvor de kan passe en anden landmands kvier. Bindestalden skal måske tømmes for inventar og udlejes til opbevaring af campingvogne og kajakker for friluftsfolk i Nyborg, der ikke selv har plads til deres remedier.

"Lige nu står det meget åbent, hvad den stald skal bruges til. Men der skal nok vise sig en løsning", mener Henrik Høj.

Flere nicheafgrøder

På de 150 hektar har ægteparret Høj allerede nu erfaring med at dyrke andre afgrøder ud over lucerne og majs til køerne. Der skal flere nicheafgrøder til for at generere indtægt, mener de.

Hvad dem selv angår, er der også flere muligheder på tegnebrættet.

"Vi er begge lige omkring de 60 år og er slet ikke slidt ned. Vi er friske og vil da gerne bruge tiden på noget aktivt. Der er nogle stykker, som har tilbudt forskellige småjobs. Det sætter vi stor pris på", siger Henrik Høj.

Selv om bindestalden nu sætter et punktum for deres karriere som mælkeproducenter, er de tilfredse med, at de har holdt fast ved staldtypen.

Køerne er velpassede, sunde og højtydende, og så er parrets økonomi ikke belastet af renter og afdrag på en stor løsdriftsstald.

"Vi fik 2,89 kroner for det første kg mælk vi leverede, og det tyder på, at vi også får det samme for det sidste kg. Det understreger jo meget tydeligt, at vi kun har kunnet overleve som producenter, fordi køernes ydelse er steget så meget i mellemtiden", fortæller Henrik Høj.

Faktaboks

Bente og Henriks bedrift:

  • Ægteparret købte bedriften i fri handel i 1989.
  • Deres bindestald er bygget i 1976 og har 82 pladser. De kan fodre med en fuldfodervogn, og malkeanlægget er monteret på skinner. De betragter ikke stalden som arbejdstung at arbejde i.
  • Bindestalde skal være udfaset senest 1. juli 2027. I perioden 1. juli 2022 til 1. juli 2027 er det et krav, at køer fra bindestalde skal på græs i sommerhalvåret.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle