Sommerserie: Generationsskifter gav travlhed i corona-tid på Fyn

Flere generationsskifter og et aflyst dyrskue har fyldt hos Patriotisk Selskab.

Ligesom i resten af landet har corona spillet ind på flere af de vigtigste dagsordener hos Patriotisk Selskab på Fyn.

Medarbejderne har arbejdet i skiftehold for blandt andet at håndtere forårets mange regnskaber, men også efterspillet på de ekstraordinært mange generationsskifter, der blev sat i værk inden årsskiftet.

Her steg bo- og gaveafgiften, i daglig tale arveafgiften, fra seks til 15 pct., og det fik flere til at sætte processen igang inden 2019 blev til 2020.

"Det har givet en pukkel, for én ting er overdragelsen, noget andet er al arbejdet bagefter. Typisk bliver ét regnskab til flere regnskaber, og det har der været en del af i foråret", forklarer formand Peter Cederfeld og fortsætter:

"Vi havde sevfølgelig helst set, at ordningen (den lavere arveafgift, red.) havde fortsat. Der er nok nogen, som har synes, at det var lige tidligt nok, at de har måttet sætte gang i overdragelsen. For andre har det såmænd nok været udmærket".

aflyst dyrskue

Coronakrisen har lært mange arbejdspladser at arbejde mere virtuelt end normalt.

Således også i Patriotisk Selskab, hvor man sågar har afholdt Det Fynske Dyrskue virtuelt i samarbejde med Centrovice.

"Dyrskuet blev aflyst relativt sent, og på det tidspunkt var der allerede lagt rigtig meget arbejde i det, så det var selvfølgelig ærgerligt. I stedet gjorde vi det virtuelt, og det har været en rigtig fin succes", siger Peter Cederfeld, der ikke ved, hvor mange der har været inde og kigge med:

"Men det er blevet taget utrolig godt imod, og der har været mange inde og kigge, selvom det selvfølgelig ikke er helt det samme. Det er en måde at holde fast i udstillerne, der har kunnet udstille lidt og så dem, der gerne vil ind og se".

Vise flaget

Uden det fysiske dyrskue kunne man godt frygte, at man mister den gode kontakt til især byfamilier, der ellers kommer tæt på landbrugslivet ved et dyrskue.

"Det handler lige så meget om at vise flaget og blive i folks bevidsthed. Det er ligesom de restauranter, der har lavet takeaway. Dem kan folk huske, og folk skal også kunne huske os, når vi vender stærkt tilbage næste år", siger Peter Cederfeld og fortsætter:

"Der har bestemt været byboere inde og kigge, så jeg tænker, at dyrskuet har fyldt lidt alligevel".

Det Fynske Dyrskue har kunnet søge del i regeringens kompensationsordninger, og derfor er økonomien da også sikret, så der er "rigtigt" dyrskue igen næste år.

Faktaboks

Sommerserie: Nyt fra landet

I løbet af året buldrer de landsdækkende historier derud af, men hvad optager egentlig foreningerne lokalt?

Det vil LandbrugsAvisen finde ud af i denne sommerserie, hvor vi ringer rundt til landets formænd og spørger dem, hvad der optager netop deres forening.

Emneord

Nyt fra landet

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle