Sydhavsøernes landmænd i fælles front: Satser på biogaseventyr

Landets største og bredeste biomasse-leverandørforening er klar til at gøre forretninger med biogasselskaberne, når gasledning kommer til Lolland-Falster.

Lettelsen hos landmænd på Lolland-Falster og Møn var stor, da klimaminister Dan Jørgensen (S) i sidste uge bekræftede, at regeringen agter at gennemføre byggeriet af en 115 kilometer lang gasledning fra Sydsjælland til Lolland og Falster.

Leverandørforeningen LF-Biomasse (LLFB) har længe arbejdet for, at landbruget kan få en forretning ud af regionens store ressourcer af biomasser, men tvivlen om gasledningen har naget til det sidste.

- Det her er det første tydelige tegn på, at linjen ligger fast, at den grønne gasledning står ved magt, siger foreningens formand Boye Tambour.

Det glæder ham, at to års arbejde med at samle samtlige grupper af biomasseproducenter på Lolland, Falster og Møn ikke har været spildt.

- Det er to år siden, vi stiftede foreningen, men vi har været ret passive, for vi har ikke haft nogen steder at aflevere vores biomasser. Nu kan vi komme i gang - og det helt centrale er, at vi landmænd er samlet i én leverandørforening i hele regionen, siger Boye Tambour.

Grøn gas sikrer sukkeret

Den kommende gasledning skal blandt andet sikre, at Nordic Sugars sukkerfabrikker i Nykøbing og Nakskov kan omstille deres CO2-forurenende produktion fra olie og kul til grøn biogas.

Med grøn biogas i gasrøret kan sukkerproduktionen fortsætte - og det samme kan roedyrkerne. Gasledningen er også forudsætningen for, at biogasselskabet Nature Energy kan realisere to store biogasprojekter i regionen. Nu håber Boye Tambour, at både gasledningen og de planlagte biogasanlæg kan realiseres inden for et år eller to. Det vil åbne for et potentielt indbringende marked for landbrugets biomasseleverandører, ikke mindst i lyset af den nye aftale, som i denne uge blev landet mellem Nature Energy og sammenslutningen af Landbrugets Biomasseleverandører, LBBL.

- Som tingene ser ud, er der ønsker om, at landbruget på Lolland-Falster og Møn skal levere én million ton biomasser om året - det kan vi godt, siger Boye Tambour.

Han har store forhåbninger til, at leverandørforeningen i kraft af sin bredde vil vise sin værdi i samarbejdet med biogasselskaberne i de kommende år.

Foreningen har ifølge Boye Tambour et unikt bredt fundament og dermed muskler til at løfte opgaven, i og med den organiserer producenter af samtlige typer biomasser i landbruget, der kan afsættes til biogasanlæg: Husdyrgødning, halm, roepulp og roetoppe, afpuds fra frøgræs, efterafgrøder med mere.

- Roedyrkerne bakker op, halmleverandørerne bakker op, husdyrbrugerne bakker op. Vi er én stor, regional leverandørforening på Lolland-Falster og Møn, som skal levere til biogasanlæg i området. Det er et andet set up, end man ser andre steder i landet, siger Boye Tambour.

Han forklarer, at det brede samarbejde trækker tråde mere end 100 år tilbage, fra de første roedyrkerforeninger blev stiftet.

- Det afgørende er, at vi landmænd står sammen.

Faktaboks

Grøn biogas kan sikre Danmark

  • Krigen i Ukraine har skabt et stort ønske om uafhængighed af russisk gas.
  • Danmark er normalt nettoeksportør på gas, men ikke i år, hvor situationen er sårbar, hvis Rusland lukker for gassen, fordi Tyrafeltet i Nordsøen er under reparation.
  • Andelen af biogas i det danske gasnet var i marts 2022 27,7 procent - og biogassens andel kan ifølge Biogas Danmark øges til 100 pct. med turbo på udbygningen
  • Med mere biogas, udnyttelse af de udisponerede 20 pct. i Baltic Pipe-røret, og Tyra-feltet i drift om et-til to år, kan Danmark være selvforsynende, hvis gassen bliver i Danmark.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle