Thise: Højere efterbetaling, men laveste mælkepris i fem år

Thise matcher Arlas efterbetaling og får dermed næsten mælkeprisen for 2020 til at nå 2019.

Også mælkeproducenterne i Thise får en mærkbart højere efterbetaling for 2020.

Det fortæller mejeribestyrer og adm. direktør i Thise, Poul Pedersen til LandbrugsAvisen.

Med en efterbetaling, der matcher Arlas niveau - altså omtrent 13 øre per kilo - for hele 2020, opnår de omtrent 70 mælkeproducenter, der leverer til andelsmejeriet i Thise, dermed næsten en mælkepris på højde med året før, fortæller han.

"Vi opnår en indtjening for landmændene på i alt 353 øre per kilo for 2020, hvor den i 2019 lød på 357 øre per kilo. Det skyldes, at vi har sendt lidt mere af vores resultat ud i forhold til året før", fortæller mejerilederen.

Trods den højere efterbetaling ender landmændenes indtjening med at være den laveste i fem år. 2017-resultatet på 383 øre per kilo var det højeste.

Markant mere mælk

Omsætningen landede på 1.158.000.000 kr. og Thise er dermed igen over milliarden i salget, blandt andet også takket være en øget mælkemængde. Hele syv procent blev der øget med til i alt 112 mio. kg. mælk.

Overskuddet efter skat lyder på 31,7 mio. kr. mod 27,4 mio. kr. i 2019. 

Når landmændenes indtjening faldt, peger Poul Pedersen på coronapandemiens påvirkninger.

"Den danske økopris har været under pres i 2020 i forhold til 2018 og 2019. Der kan vi ikke gå på vandet; det er der ingen, der kan. Vi har fået vores salg som budgetteret, især på grund af de sidste fire måneder af året og vi fik også gode besparelser på mejeriet i øget effektivitet og mindre spild, så vi er forholdsvis tilfredse", forklarer han.

Ambition for 2021: Nu holder vi fast

For 2021 har den erfarne mejeriboss dog en klar ambition:

"Jeg forventer, at vi holder den her acontopris, så vi for første gang ikke skal gå ned i indtjening til landmændene. Den målsætning lavede vi i november og det har holdt her i de første måneder. Vi vil have mindst lige så god en acontopris som i 2020. Nu holder vi fast", melder han.

70 procent af Thises omsætning stammer fra det hjemlige Danmark med især Coop som den største aftager. Som alle de foregående år ønsker økomejeriet dog stadig at øge sin eksport.

Nye andelshavere forventes ikke at komme til i det igangværende kalenderår, men Thise forventer, at de eksisterende andelshavere vil øge deres indvejning med op til 3 procent, så man vil ende i nærheden af 120 mio. kg.

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle