Tican-folk i bøn: Hjælp med at slagte vores grise

Leverandørerne i Dangris er så pressede over efterslæb hos Tican, at man har bedt konkurrenter om hjælp til at få slagtet grise.

"Hjælp os med at få slagtet vores grise".

Så klar var anmodningen fra formand Søren Overgaard, fra andelsselskabet Dangris for nylig til konkurrenter i ind- og udland.

"Vi er i en ekstrem situation - eller Tican er det. Derfor har jeg spurgt, om andre kunne hjælpe", fortæller formanden for de 200 Dangris-leverandører, der er Ticans største, samlede leverandør med op mod 1,5 mio. grise årligt.

Tican har i de seneste måneder kæmpet med en stor mængde udsatte grise. Op mod 8-10 dage har slagterierne i Brørup og Thisted været bagefter.

Efterslæbet startede i marts, da en planlagt opgradering af en slagtekæde i Thisted blev udsat som følge af covid-19-nedlukningen. Siden har Tican ikke formået at indhente udsættelserne.

Kørsel til Tyskland aflyst

På et møde mellem Dangris og de tyske Tönnies-topfolk i maj blev der aftalt tiltag, der skulle have hjulpet på problemerne.

Nu spænder coronapandemien igen ben ved, at de flere tusinde Tican-grise der ugentligt skulle slagtes ekstraordinært i Tyskland, er aflyst. Det skete som direkte følge af karantæne-lukningen af Tönnies-slagteriet i Rheda.

"Vi er meget utilfredse med den situation, vi er havnet i nu. Folk melder til som tossede, fordi vi er bagud. Det fylder temmelig meget hos folk, at de har ekstra arbejde i staldene. Vi havde håbet, at det kunne indhentes her inden juli, så folk kunne holde sommerferie, men det når de ikke", fortæller Søren Overgaard.

Danish Crown: vi sagde nej - medmindre de vil være ejere

Hos Danish Crown bekræfter formand Erik Bredholt, at der har været henvendelser fra Tican og Dangris med henblik på at få slagtet grise. Dette har Randers-koncernen dog afvist, idet man ikke mener at kunne øge bemandingen i forhold til så kort en periode, som der ville være tale om.

"Vi er i konkurrence. Tican-Tönnies har i en periode investeret i at få flere grise til slagt. Vi er ikke sat i verden til at løse det problem", siger Erik Bredholt.

Han understreger dog, at skulle der ske ekstraordinære ting som sygdomsudbrud eller brand, vil man gerne hjælpe.

"Det her har man bragt sig selv i. Og vi er konkurrenter", minder han om og tilføjer:

"Men vi tager gerne imod nye andelshavere. Og i de sidste uger har vi oplevet, at flere har ønsket at levere dyr med ganske kort varsel; op mod 100.000 dyr på årsbasis er der kommet til i de sidste par uger. Her giver det jo mening, at vi mander op og passer kapaciteten til", konstaterer Erik Bredholt.

Aldrig sket tidligere

Hos Dangris, ser formand Søren Overgaard ser ikke noget problem i at gå til konkurrenterne.

"Jeg ejer ikke noget slagteri. Jeg er landmand og skal have slagtet nogle grise. Hvis den operatør, jeg har kontrakt med, ikke kan levere det, så må man spørge, om andre kan hjælpe", fortæller han.

"Jeg tror da også, at Tican har spurgt både tyske og danske slagterier om hjælp. Det vil jeg håbe, for det er det krav, vi har stillet til dem. Hvordan de får dem slagtet, er vi sådan set lidt ligeglade med. Det var derfor, jeg først gjorde noget i sidste øjeblik".

Tican: Træls situation

Hos Tican i Thisted ærgrer adm. direktør Niels Jørgen Villesen sig over situationen med efterslæbet, som har vist sig ekstra svært at indhente. I den seneste ugemail til leverandørerne meldte Tican om op til 14 dages forskydninger i afhentning.

Niels Jørgen Villesen fortæller, at han også selv har kontaktet andre slagterier for at høre, om der kunne skaffes ekstra kapacitet - men at det ikke er lykkedes.

"Det er jo en træls situation at være i. Vi er ramt af flere omstændigheder, der gør, at vi nu har været bagefter i lang tid med at slagte grise. Dangris ville se, om de kunne hjælpe deres medlemmer med at løse noget af problemet. Det er der, den ligger", siger han til LandbrugsAvisen.

Hvad gør I for at indhente?

"Vi har eksporteret grise til Tyskland i stort omfang i de sidste par uger - 5.000 grise i forrige uge, og det skulle have haft endnu et nøk opad til 10.000 i sidste uge. Det blev så sat i bero af situationen i Rheda. Det gjorde, at vi indhentede 1½ til 2 slagtedage i de sidste par uger".

Præcis hvor meget er I bagefter?

"På tilmeldinger er vi meget bagud. Men går du landmændene på klingen, så er vi ikke så meget bagud. Vi har en del papirgrise, som vi bokser med. Så vi er nok reelt 5 dage bagud, men på papiret måske 7-8 dage".

Hvornår kan leverandørerne forvente, at I er med på slagteplanerne?

"Vi har meddelt leverandørerne, at vi forventer at nå med i uge 32-33", siger direktøren, der altså først forventer at kunne følge med igen til august.

Søren Overgaard ærgrer sig over meldingen, men stoler på, at det hele nok skal ordne sig igen.

"Jeg har stor tillid til, at Tican kommer på plads igen og det har vores andelshavere også. Men de er trætte af situationen og det er en træls sommer", siger han, men forventer ikke udmeldinger.

"Det er der ikke meget, der tyder på. Hvis nogen overvejede det, ville vi høre om det".

Faktaboks

Dangris:

  • Dangris Amba, er selskabet for de tidligere ejere af Tican.
  • Cirka 200 landmænd leverer knap 1,5 mio. grise årligt.
  • Samlet slagter Tican Fresh Meat cirka 3,4 mio. grise årligt i Thisted og Brørup.

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle