Tican forventer udskudte grise flere måneder frem

Nytåret har presset Tican længere bagud end tidligere - helt op til en måneds forsinkelser i afhentning må leverandørerne nu finde sig i. Samtidig udfordres slagterierne af de større grise.

Det kommer til at vare flere måneder, før Tican er med på slagtningerne.

Sådan lyder forventningen fra adm. direktør i Tican, Niels Jørgen Villesen, efter at nytåret pressede det private slagteri yderligere bagud på at få hentet slagtegrise til tilmeldt tid.

Efter julens og nytårets helligdage er køen af slagtegrise til Thisted og Brørup nu på hele 16 dages slagtninger, hvilket betyder forskydninger i afhentning på op til 32 dage, melder slagteriet.

"Det vil komme til at vare første kvartal, før vi får slagtet op", forventer Niels Jørgen Villesen, hvis folk netop i disse dage arbejder på en nærmere prognose for, hvordan efterslæbet skal indhentes.

I december fik Tican gavn af et ekstra eftermiddagshold i Thisted, der bringer kapaciteten op med 1.000-1.200 grise om dagen. Udfordringerne er dog flere, melder direktøren.

"Vi har kørt i så højt et gear som muligt. Vi satte eftermiddagsholdet ind, så vi er sikre på, at vi kan udnytte de fysiske rammer og have et stort set fyldt kølerum hver eneste aften. Det fortsætter vi med", melder han.

P.t. er grisene i snit på omkring 101-102 kg, hvilket ikke kun giver pladsproblemer for landmændene i staldene, men også paradoksalt nok nedsætter tempoet på fabrikkerne.

"Slagtelinjer i Danmark er ikke konstrueret til at slagte så store dyr, så det koster lidt på kapaciteten og påvirker muligheden for at udnytte anlægget optimalt. Det er derfor, vi satte eftermiddagsholdet ind", forklarer Niels Jørgen Villesen.

Enkelte papirgrise

Med en vægt i gennemsnit på 101-102 kg lyder efterslæbet ikke helt nødvendigvis på hele 16 dage, erkender Niels Jørgen Villesen.

"Afhængigt af, hvor store grise leverandørerne ønsker at få slagtet, svarer det måske nærmere til 10-12 dage, vi er bagud. Så der er nok en vis mængde papirgrise i systemet", mener han, men ønsker ikke at lange ud mod leverandørerne.

Problemerne med udsættelserne skyldes i høj grad coronapandemien, der først spændte ben for en planlagt udvidelse af Thisted-slagteriet, siden har ødelagt flere tiltag for at nedbringe puklen.

Slagter på overtid

Derudover har også ASF-udbruddet i Tyskland medført, at en lang række leverandører går til maksgrænsen i deres kontrakter, hvilket skaber yderligere pres.

"Vores eksisterende leverandører har øget deres produktion inden for rammerne i deres kontrakter. Vi har flere grise, end vi havde forventet for et halvt år siden", påpeger slagteribossen.

Hvordan det påvirker Ticans økonomi, at selskabet skal betale overarbejde stort set hver eneste lørdag i efteråret, samt også betale udsatte grise i et faldende marked, ønsker direktøren ikke at kommentere, før årsregnskabet for 2020 ligger klar i forsommeren.

Fra leverandørforeningen Dangris AmbA, der organiserer de tidligere andelshavere i Tican og årligt leverer omkring 1,5 mio. grise af de 3,5 mio., der slagtes i Tican, lød der denne uge ærgrelse over, at efterslæbet stadig er så markant.

Faktaboks

Tican og de udsatte grise

  • Tican har i de seneste år taget mærkbare markedsandele på slagtesvinesiden med udvidelser i Thisted og Brørup.
  • En planlagt udvidelse af slagtekæden i Thisted i marts måtte dog udskydes, da coronapandemien ramte. Idet der allerede var skrevet kontrakter på ekstra grise, førte det til udsættelser.
  • Flere forsøg på at indhente efterslæbet, bla. transport af slagtedyr til Tyskland, spændte coronaen også ben for.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle