Til trods for historisk høje priser: EU’s oksekødsproduktion vil falde i 2022

I EU’s medlemslande falder antallet af amme- og malkekøer og det reducerer produktionen af oksekød.

Kvægproducenterne oplever netop nu priser på okse- og kalvekød, som er historisk høje. Og spørger man EuropaKommisionen er der ingen tegn på, at landmændene selv kommer til at påvirke priserne negativt ved at sende flere dyr til slagtning.

I en ny fødevarerapport pointerer kommisionen, at antallet af amme- og malkekøer er vigende. Med færre køer vil der blive født færre kalve og i sidste ende blive færre dyr til slagtning.

Da kommisionen gennemgik medlemslandenes registre for kvæg ved indgangen til 2022, var der 245.000 færre ammekøer og 320.000 færre malkekøer end ved begyndelsen af 2021. Der var dog lidt flere ungtyre mellem 1 og 2 år i de europæiske stalde, så det kan medføre en lille stigning i antallet af slagtninger for denne kategori i år.

Det er især i kvægnationer som Irland, Tyskland, Frankrig og Belgien, at der netop nu pågår strukturelle forandringer, som reducerer bestanden af kvæg.

Hertil kommer omkostningerne til produktionen, som er steget betragteligt, fordi især foderpriserne er steget det seneste halve år.

Det kan få den betydning, at især de intensive kødproducenter vil sende kreaturerne til slagtning tidligere end ellers, og dermed vil slagtekroppene være mindre.

Samlet set vurderer kommisionen, at produktionen af okse- og kalvekød vil blive reduceret med 0,9 procent i år sammenlignet med sidste år.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle