Tre bud på landbrugets nye minister

Alt tyder på, at Miljø- og Fødevareministeriet forbliver samlet. Hvem, der skal have posten, er ikke afgjort, men tre socialdemokrater er hver især et godt bud.

Hvem, der skal sidde i regeringen, der efter alt at dømme bliver en ren socialdemokratisk mindretalsregering med støtte fra De Radikale, SF og Enhedslisten, er endnu ikke afklaret.

Først efter besøget hos dronningen onsdag kl. 14 skal Mette Frederiksen tilbage og sætte holdet. Først når puslespillet med navne og ministerier er lagt, kan Frederiksen vise sit nye ministerhold frem foran Amalienborg Slot. Et godt bud er, at det vil ske torsdag.

Forbliver samlet

Umiddelbart er der ikke noget, der tyder på, at miljø- og Fødevareministeriet vil blive skilt ad, sådan som nogen har spekuleret i. Hvis forventningerne om en etpartiregering holder stik, så er der ganske enkelt færre, der skal tilgodeses med en ministerpost i kabalen, og derfor er etpartiregeringer typisk mindre end flerpartiregeringer. Modsat er der heller ikke noget, der tyder på et nyt superministerium med fødevarer, miljø og klima samlet i ét ministerium.

Klimasatsninger er simpelt hen så vigtig for ikke mindst støttepartierne, at Frederiksen i stedet vælger at oprette et helt særligt klima- og energiministerium.

"Der er rigtig mange der sidder og gætter på, hvem der skal være ministre, men det er på et meget løst grundlag. I virkeligheden er der nok ikke mange andre end Mette Frederiksen og dem, der er meget tæt på hendes notesblok, der ved noget endnu", siger den tidligere chefredaktør på Politiken, Bo Lidegaard, der er bror til den tidligere udenrigsminister og folketingsmedlem Martin Lidegaard (RV).

Tre socialdemokrater

De mest realistiske bud på en ny socialdemokratisk Miljø- og Fødevareminister er:

Simon Kollerup, 33, der allerede i dag er en driftssikre miljø- og fødevareordfører. I landbruget er han kendt og respekteret for at være godt inde i sagerne. Med sine 33 år er han yngre end de to andre bud. Men med Mette Frederiksen, der med sine 41 år selv bliver Danmarks yngste statsminister, som chef, burde alderen ikke være nogen diskvalifikation.

Et andet bud er Dan Jørgensen, 44, er i dag gruppenæstformand i Socialdemokratiet. Jørgensen har indtil for nylig været det bedste bud på den minister, der skal have ansvaret for det vigtige område miljø og fødevarer, Mellem 2013 og 2015 var han minister for fødevarer, landbrug og fiskeri i regeringerne Helle Thorning-Schmidt I og II. En post, han overtog efter den senere L&F-direktør Karen Hækkerup. Men med den kommende regerings store klimasatsning er der meget der tyder på, at Jørgensen i stedet vil komme til at stå i spidsen for et klima- og energiministerium, der skal sætte gang i grøn omstilling.

Endelig er der Jens Joel Nielsen, 41, der i dag er Klima- og energiordfører og har en passion for det grønne område indenfor politik. For Jens Joel Nielsens kandidatur tæller hans erfaring og interesse for miljø.

Landbruget og klimaet

Aftalen med S og støttepartierne er nedskrevet i et 18 sider langt aftalegrundlag med titlen ’Retfærdig retning for Danmark’, der udstikker kursen for landets politiske ledelse de næste fire år. Her er særlig afsnittet om en ny klimalov med et mål om reduktion af drivhusgasser i 2030 med 70 pct. i forhold til niveauet i 1990 interessant for landbruget. Det skal nemlig blandt andet ske gennem øget bidrag fra landbruget, hvor landbrugsstøtten målrettes til det formål og et stop for salg af diesel- og benzinbiler i 2030. Men her vurderer Bo Lidegaard, at landbrugserhvervet med L&F har gjort sit hjemmearbejde godt og i dag står i en gunstig position, uanset hvem, der bliver ny Miljø- og Fødevareminister:

"Der er ingen tvivl om, at L&F er et helt andet sted i dag på grund af deres eget klimaudspil, end for bare nogle måneder siden. Landbrug & Fødevarer har taget ansvar for en kursændring og bakker op om, at der skal ske noget på klimaområdet. Det er utroligt vigtigt for det, der skal ske nu. Jeg er ikke i tvivl om, at L&F vil blive inddraget. Dermed ikke sagt, at det bliver let. Det bliver svært for alle sektorer. Men landbrugets konstruktive tilgang betyder, at erhvervet står stærkt", mener Bo Lidegaard.

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle