Tusindvis af amerikanske slagtesvin ender i kompostkværne

Amerikanske marker tages i brug som massegrave til svin, der ikke kan slagtes.

Kompostkværne og flishuggere tages nu i brug til at fjerne svinekroppe fra landmænds overfyldte stalde i USA.

Det melder flere amerikanske medier, om den desperate situation, som talrige amerikanske svineproducenter står i.

New York Times melder, at landmænd nu for alvor er blevet nødt til at handle helt konkret på den flere uger lange krise, hvor slagterier overalt i USA har været lukket ned som følge af udbrud af corona-virus blandt medarbejderne.

Det medfører aflivning ved gasning, skud - og derefter at de mange tusinde slagtekroppe lægges ud i noget lignende massegrave, hvor de døde svin køres igennem kompostkværne og flishuggere, før de overdægges med flis for at forhindre lugtudslip og andre gener.

De seneste uger har dyrlæger og konsulenter forsøgt at rådgive landmænd om at stoppe tilvækst og selektere hårdt i indsatte smågrise for at dæmme op for aflivningerne. Men dette er altså ikke længere muligt.

Op til 13.000 aflivninger per dag

Især i den store svinestat Minnesota, hvor det store Worthington-slagteri, som slagteriet JBS driver, har været lukket ned, er der problemer. Her melder mediet Twin Cities, at tusindvis af slagtekroppe fra aflivede slagtesvin nu dumpes på marker.

En enkelt mark har således kapacitet til op mod 2000 slagtekroppe hver eneste dag, melder dyresundheds-myndighederne i form af Minnesota board of Animal Health.

JBS annocerede forleden, at koncernen ville åbne for et program for aflivning tæt på selskabets lukkede Worthington-slagteri i Minnesota.

Op mod 13.000 slagtesvin dagligt ville kunne aflives, frem for at blive slagtet.

Samtidig blev Worthington-slagteriet, der normalt har en kapacitet på 20.000 daglige grise genåbnet - men på stærkt reduceret kapacitet.

"Ingen af os har lyst til at slå grise ned, men vores producenter står over for en frygtelig situation, der aldrig er set før", udtalte Bob Krebs, direktør for JBS svin i USA i en meddelelse om situation.

"Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at samrabejde med staten Minnesota om at genåbne ansvarligt så hurtigt som muligt for at støtte vores producenter, der desperat har brug for en mere brugbar og rimelig afsætning af deres slagtesvin".

En nylig rapport fra den amerikanske landbrugsbank CoBank anslår, at op mod 7 mio. grise må slås ned i dette kvartal alene, som følge af corona-pandemien.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle