Slagterier lukker: Corona-smitte udløser katastrofal stemning på det tyske svinemarked

Tyske slagterier er blevet lukket efter udbrud af coronavirussen og giver panik på det tyske svinemarked. Smågrisenotering i nyt stort fald.

Coronavirussen har ramt flere tyske slagterier og udmønter sig nu i priser, der er i frit fald.

Det er meldingen fra Markus Fiebelkorn, markedsanalytiker hos Danske Svineproducenter, der kan konstatere, at VEZG-smågrisenoteringen er faldet 8 euro til 54 euro svarende til 440 kr. inkl. vægtregulering.

Han omtaler stemningen på det tyske svinemarked som katastrofal.

"I slutningen af sidste uge blev to slagterier, Westfleisch i Coesfeld (Nordrhein-Westfalen) og Vion i Bad Bramstedt (Schleswig-Holstein), lukket, da medarbejdere blev testet positive for coronavirussen. I Coesfeld er det mere end 200 ud af ca. 1.200 medarbejdere, i Bad Bramstedt mindst 120 medarbejdere", beretter han.

"Begge delstater vil nu teste alle slagterimedarbejdere på alle slagterier i deres delstat. På baggrund af de nuværende tal ville det være forbavsende, hvis man ikke finder flere medarbejdere, som er inficeret med corona. Westfleischs klage over den midlertidige lukning af slagteriet er allerede blevet afvist af retten i Münster", beretter han.

Prøver desperat at sælge

Tyske producenter af slagtesvin prøver nu i desperation at sælge deres slagtesvin.

"Ifølge det tyske fagblad TopAgrar vejer nogle slagtesvin, som sendes til slagtning, mindre end 90 kg, hvilket er meget let efter tyske forhold. På den anden side drosler mange slagterier antallet af slagtninger ned for at kunne opretholde kravene om smittebeskyttelse for deres medarbejdere. De store tyske slagterier bekræftede allerede i starten af coronakrisen, at man – som slagteri – har meget erfaring med smittebeskyttelse og styr på tingene. Åbenbart var det ikke tilstrækkeligt", siger Markus Fiebelkorn.

Der er i Tyskland frygt for at lande i samme situation som USA, hvor smågrise og slagteklare grise er blev aflivet i staldene, fordi slagterierne er lukkede.

"Disse tanker sørger for enorme prispres på det tyske marked, hvor priserne således er i frit fald. Allerede i onsdags blev den tyske sonotering udsat for hele maj måned. Ifølge omsætterorganisationen VEZG var efterspørgslen efter slagteklare søer så lav og spredningen i prisen så stor, at det ikke var muligt at fastsætte en markedspris", fortæller han.

KAn komme flere prisfald

De pressede noteringer medfører også fald på kødmarkedet, der registrerede et fald på 60 øre på hele slagtekroppe i forrige uge, og mange forventer yderligere prisfald i de kommende uger.

"Selv hvis restauranter, kantiner og cafeer efterhånden genåbner i de kommende uger, vil deres efterspørgsel sandsynligvis være meget mindre i forhold til deres efterspørgsel før coronakrisen. Da de fleste kølehuse efterhånden er fyldte, har slagterierne heller ikke meget buffer", siger han om den paniske situation på det tyske marked.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle