Tysk investor har købt for 100 mio. kr. jord i Syddanmark

Tysk investor har købt 800 hektar i Syddanmark - og har appetit på mere.

Siden 2017 har en tysk investor købt jord i Sydjylland for over 100 mio. kr.

I alt over 800 hektar hører nu under selskabet Terra Estate Danica ApS - og mere kan komme til.

Det fremgår af selskabets nylige regnskab.

Fra 2018 til 2019 fordoblede selskabet sine jordbesiddelser i Danmark ved at øge aktiverne jord og bygninger fra 56 mio. kr. til nu 106,2 mio. kr.

En af handlerne var, da selskabet købte omkring 300 hektar ud af den store svineproducent Lyngbjerggård ved Bramming i 2019.

Med fire andre handler er der nu i alt aktiver for 110 mio. kr. i Terra Estate Danica Aps.

Bag selskabet står det tyske kapitalforvaltningsselskab Agri-World FarmInvest i Hamborg. Selskabet ønsker egentlig ikke presseomtale og har derfor takket nej til et interview. Men i en skriftlig kommentar melder ledelsen til LandbrugsAvisen, at man ikke er færdige med at købe op.

"Til dato er der i Danmark erhvervet i alt ca. 800 hektar, der er spredt over Syddanmark. Hvis der opstår gode muligheder, kan det være, at arealet i Danmark øges i de næste år", skriver ledelsen og tilføjer, at jorden altid bortforpagtes til lokale landmænd på langvarige kontrakter.

Tyske opkøbere på spil

I det hele taget har tyske opkøbere spillet en større rolle i de senere år i danske jordhandler.

Ud over Terra Estate Danica har også selskabet Dansk Demetra med penge fra det store tyske genforsikringsselskab Munich Re købt en større mængde landbrugshektar.

Dansk Demetra har ifølge de seneste tal investeret over 300 mio. kr. i 2.200 hektar.

Begge selskaber er professionelle kapitalforvaltere, der ud over de danske jordkøb også forvalter landbrugsinvesteringer i resten af verden.

Agriworld FarmInvest har således landbrugsinvesteringer i Europa samt aktiviteter i USA og Sydamerika. Hvem der står bag pengene, fremgår ikke.

De "nye" udenlandske kapitalopkøbere i dansk landbrug udmærker sig ved, at der ikke fremgår realkreditlån eller anden gæld i deres regnskaber.

Det har den meget naturlige årsag, at selskaberne handler om at få velhavere og virksomhederes kapital til at yngle sikrest og bedst muligt og derfor ikke har brug for lån.

Faktaboks

Terra Estate Danica:

 

  • Dansk selskab oprettet i 2017 af det tyske selskab Agri-World fra Hamborg.
  • Agri-World forvalter kapital og investeringer over hele verden og er særligt målrettet investeringer i landbrug.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle