Tysk minister klar til indgreb: Krisemøde over tyske svinepriser

Tyske svineproducenter melder sig i stigende grad som værende på vej ud af branchen. Minister erklærer sig klar til at se på mulig statsstøtte.

Onsdag vil landbrugsminister Julia Klöckner invitere hele den tyske svine- og fødevarebranche til krisemøde i Landbrugsministeriet BMEL.

På dagsordenen er de pressede vilkår for tysk svineproduktion her et år efter udbruddet af afrikansk svinepest (ASF) i det østlige Tyskland.

De seneste måneder er branchen gået fra asken og i ilden, efter sommerens kraftigt faldende svine- og smågrisepriser - fra et for tyskerne i forvejen svært niveau. Det betyder, at tyske medier nu genlyder af meldinger om en branche, der lider store tab økonomisk og har svært ved at se en fremtid.

Ifølge Fleischwirtschaft har Julia Klöckner forud for mødet bedt EU om at se på, om der kan laves krisetiltag, herunder også de minimis-støtte. Dette har den hårdt ramte delstat Brandenburg, hvor ASF fortsat hærger blandt vildsvinene og hvor lokale producenter derfor er hårdt begrænset af zoner og tiltag, tidligere slået til lyd for.

Taler stadig om regionalisering

Det var den 10. september 2020, der blev fundet det første tilfælde af ASF i Tyskland. Siden er mere end 2000 vildsvin testet positive for sygdommen. Tre besætninger, herunder to meget små samt en økologisk besætning med omkring 200 dyr, har været ramt.

Udbruddene af ASF førte med det samme til stærke eksportrestriktioner for tyske slagterier, herunder lukning for salg til det meste af Asien og hele Kina.

Tyske politikere og embedsmænd har siden forsøgt at få en aftale om regionalisering med Kina, sådan at de ASF-fri delstater i det svinetunge Vesttyskland måske kunne genåbne for eksporten. Dette er dog en tung proces, der ikke er lykkedes endnu.

Samtidig er dialogen med det ligeledes ASF-ramte naboland Polen ikke helt gnidningsfri, beretter Fleischwirtschaft. Her drejer det sig især om, hvorvidt der skal opsættes endnu flere kilometer hegn langs grænsen for at forhindre overløb fra smittede vildsvin.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle