Tyske forbrugere dropper dyrevelfærdsgrise: Kontrakter med griseproducenter opsiges

Tyske forbrugere har sat bremsen i og har i stigende grad droppet indkøb af grisekød med høje dyrevelfærdskrav.

Tyske slagterier opsiger kontrakter med tyske griseproducenter, der har indrettet deres produktion af grise efter særlige dyrevelfærdskrav.

Det fortalte Markus Fiebelkorn, markedsanalytiker hos Danske Svineproducenter, forleden på SvineXpertens Hot Spot-møde i Aalborg hos Agri Nord.

- Med de nuværende inflationsrater er det fuldstændig umuligt at afsætte kød med mere dyrevelfærd, sagde han og henviste til en mærkningsordning, der svarer til Initiative Tierwohl, som blev lanceret for en del år siden, som ikke efterspørges af forbrugerne, når de møder kølediskens fristelser.

- Der er slagtesvineproducenter, der har en kontrakt med slagteriet om at levere grise til denne produktionsform. Disse kontrakter bliver opsagt af slagteriet, for der er ikke nogen efterspørgsel. Så du har investeret i mere dyrevelfærd, men der er ingen, der vil betale for det. Det er ikke lige det, man som producent har brug for, sagde Markus Fiebelkorn.

Den manglende efterspørgsel på grisekød med højere dyrevelfærdskrav end konventionelt grisekød ses også i Danmark.

Friland, der står for det danske salg af kød fra grise fra frilands- og økologiske producenter, har også tidligere meldt om kraftigt faldende afsætning af grisekød. Landets største økologiske griseproducent Bertel Hestbjerg har for nyligt skæret flere hundrede søer væk som konsekvens af manglende efterspørgsel.

Markus Fiebelkorn oplyste, at de tyske mærkningsordninger er inspireret efter den danske hjerteordning. Her opnåede griseproducent Niels Aage Arve for år tilbage at få en kontrakt med Danish Crown om et hjerte i ordningen, hvor hans konventionelle grise blandt andet skulle have mere plads og hele haler. 

Grundet manglende efterspørgsel endte Niels Aage Arve med at få kontrakten, der gav ham en merpris for sine grise, opsagt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle