Tyske landmænd i oprør: Gik i gaderne i protest i Kiel

Torsdag demonstrerede tyske landmænd mod de forhold, som den tyske regering byder dem. Landboformand i Danmark kalder det en skrøne, at tyske landmænd har bedre rammevilkår end danske.

Torsdag var der ikke mange kilometer fra den danske grænse gang i gaderne i Kiel, da landmænd havde besluttet sig for at demonstrere i forbindelse med en landbrugsministerkonference i byen. 

I Tyskland har de enkelte delstater hver deres landbrugsminister, og de har onsdag til fredag i denne uge holdt møde med den føderale landbrugsminister Cem Özdemir fra partiet De Grønne. Et parti der arbejder for, at der sker store ændringer i landbrugspolitikken. Partiet ønsker blandt andet totalforbud mod glyphosat og vil reducere antallet af husdyr.

Den slesvig-holstenske landboforening, Bauernverband SH, havde forud for demonstrationen i Kiel direkte opfordret landmænd til at møde op. Foreningen skønner, at cirka 1.000 deltog i demonstrationen, som også flere andre foreninger bakkede op om. Med sig havde de 250 traktorer, som de kørte ind i Kiel. Også fiskere og skoveejere var blandt de demonstrerende.

Utilfredse med meget

Tyske medier rapporterer, at det er en lang række elementer, som de tyske landmænd er utilfredse med. Blandt andet er griseproducenter utilfredse med skiftende dyrevelfærdskrav, og kræver større planlægningssikkerhed. 

Griseproducenternes interesseorganisation ISN frygter, skriver NDR, at mange griseproducenter vil opgive deres forretninger på grund af usikkerhederne. Antallet af grisebedrifter er i Slesvig-Holsten allerede faldet fra 2.540 til 520 i løbet af de seneste 20 år. 

NDR har i forbindelse med sin omtale af demonstrationen i Kiel blandt andet talt med griseproducent Jens-Walter Bohnenkamp fra Norderstedt, som for fem år siden ombyggede og moderniserede sine staldbygninger, og skabte mere plads til sine dyr. Nye regler gør dog nu, at han senest til februar på ny skal præsentere planer for igen at renovere sine stalde.

- Det er bestemt demotiverende, lyder det fra Jens-Walter Bohnenkamp til NDR.

Ifølge de tyske landbrugsorganisationer er der også sat for få penge af til nye staldforbedringer. Der er sat i alt 1 milliard euro af. Samtidig mener man, at det er forbundet med for meget bureaukrati at få fat i midlerne fra puljen. 

Mange er utilfredse

Det er dog ikke kun griseproducenter, som er utilfredse. Også de andre produktionsgrene kritiserer den tyske regerings landbrugspolitik. En forening, der også har været aktiv omkring demonstrationen i Kiel, og som  hedder LSV, som er forkortelse der oversat hedder ”Land skaber sammenhæng”, har sendt en hel liste, hvor de remser op, hvad de mener, der af problemer med den landbrugs, som den den tyske landbrugsminister fører.

De beder landbrugsministeren om at anerkende det presserende behov for ”endelig at inkludere fakta og videnskabelige resultater” i sin beslutningstagning. Foreningen nævner her blandt andet glyphosat, som Özdemir og partiet De Grønne er meget kritiske over for.

De har det svært

Over for LandbrugsAvisen fortæller formand for LHN, Christian Kock, der fra Sønderjylland følger med i, hvad der sker syd for grænsen, at utilfredsheden ed landbrugsminister Cem Özdemir er stor blandt de tyske landmænd.

- Der er mange ting, som de tyske landmænd er utilfredse med. Jeg tror, at demonstrationen handler om, at man er meget utilfredse med det samarbejde, som man har med politikerne, siger han, og tilføjer:

- Det handler om, at man skal have respekt for hinanden, og her er det nok lidt anderledes i Tyskland. Man finder sig ikke i så meget, siger Christian Kock.

I den danske landbrugspolitiske debat, har det gennem årene ofte lydt, at naboerne syd for grænsen har bedre rammevilkår end i Danmark. Christian Kock misunder dog ikke sine tyske kolleger.

- Jeg tror aldrig, at de har haft bedre rammevilkår. Jo måske på kvælstofområdet og kemi, men det har jo næsten altid været næsten umuligt for dem at få en ny byggetilladelse. Og når myndighederne kommer og kontrollerer, så kontrollerer de rigtigt. I Danmark kan du godt snakke med dem, men der kører det på en anden måde i Tyskland, siger Christian Kock.

Ifølge NDR så endte torsdagens demonstration med, at landbrugsminister Cem Özdemir gik på gaden for at tale med de demonstrerende landmænd. Der blev til tider talt højt, men alle lyttede til hinanden, lyder mediets beskrivelse af det møde.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle