Udbrud af fugleinfluenza kostede Danmark over 107 millioner

En ny rapport fra Københavns Universitet viser, at fugleinfluenza kostede det danske erhverv over 107 millioner kroner i 2016 og 2017.

Selv et lille udbrud af fugleinfluenza har store omkostninger.

Det konkluderer en ny rapport fra København Universitet. Rapporten har til formål at vurdere omkostningerne og de økonomiske konsekvenser for Danmark efter udbruddet af fugleinfluenza H5N8 i 2016-2017. Og resultaterne er klare:

Det kostede Danmark 1,4 millioner i direkte omkostninger, og erhvervet mistede sammenlagt 107 millioner kroner i indirekte omkostninger.

I 2016 ramte en større epidemi af højpatogen fugleinfluenza både lande inden for og lande uden for Europa, såsom USA og Sydkorea.

Danmark slap nådigt, som rapporten beskriver det, og oplevede kun at én hobbybesætning blev smittet med den højpatogene virus.

Tab på eksport

Men selvom kun én hobbybesætning blev ramt, og der var ryddet op efter udbruddet allerede dagen efter, man opdagede smitten, kostede det Danmark dyrt.

Danmark mistede efter udbruddet sin OIE-status (verdensorganisationen for dyresundhed red.) som fugleinfluenzafri i tre måneder.

Det fik flere lande uden for Europa til at reagere og lukke ned for hele eller dele af den danse fjerkræ- og ægeksport. Samlet faldt eksporten af eksempelvis fjerkrækød til lande uden for EU med 70 procent fra oktober 2016 til februar 2017.

Produktionen af især slagtefjerkræ er meget eksportafhængig, idet 60 procent af produktionen eksporteres, skrives der er i rapporten.

Dækket af erhvervet selv

De 1,4 millioner kroner i direkte omkostninger blev primært dækket af staten, og bestod af omkostninger til bekæmpelse af udbruddet og erstatning for den smittede besætning.

De indirekte omkostninger på i alt 107 millioner blev dækket af erhvervet selv.

Omkostningerne bestod for ægproducenternes vedkommende af tabt eksport af ægprodukter, tabt forventet afsætning af forældredyr og de landsdækkende indelukningskrav, der betød at de danske frilandsæg blev omklassificeret til skrabeæg.

For producenterne af slagtekyllinger var de største omkostningr i forbindelse med reduktion i afregningspris. Det kostede producenterne og rugerierne cirka 13,5 millioner kroner, og dermed tabte slagterierne i alt 79 millioner som følge af det danske udbrud af fugleinfluenza. 

Den samlede indtjening i fjerkræproduktionen var i 2017 på knap tre milliarder kroner. Størstedelen bliver tjent i sektoren for slagtekyllinger og 0,9 milliarder i konsumæg-produktionen.

Faktaboks

Om rapporten

  • En ny rapport fra Københavns Universitet undersøger de økonomiske konsekvenser for dansk fjerkræsektor efter et udbrud af højpatogen fugleinfluenza i 2016-2017.
  • Rapporten er udarbejdet af Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi hos Københavns Universitet for Fødevarestyrelsen.
  • Rapporten skal vurdere omkostningerne for Danmark. Herunder kigger man i rapporten på værdien af tabt eksport til lande uden for Europa.
  • Rapporten blev udgivet i marts 2019.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle