Udradér bakterierne med pasteurisering

Pasteurisering dræber E. coli-, salmonella- og mycoplasma bovis-bakterier i mælk.

Der er efterhånden flere fordele end ulemper ved at pasteurisere mælk.

Blandt de åbenlyse fordele er, at pasteurisering ved opvarming af mælk til 60 grader i 60 minutter effektivt dræber flere forskellige slags bakterier.

En undersøgelse på University of Minnesota viser, at bakterier som E. coli, salmonella og mycoplasma bovis kan fjernes ved pasteurisering af mælk.

Undersøgelsen viste endvidere, at fodring med pasteuriseret mælk frem for mælk fremstillet af mælkepulver, gjorde kalvene mere modstandsdygtige over for flere sygdomme.

Herhjemme påpeger Kaspar Krogh, kvægfagdyrlæge ved VFL, Kvæg, at pasteurisering er en kendt men flere steder overset metode til smittebekæmpelse.

»Lavpasteurisering er den mest benyttede metode, hvor man enten kan opvarme mælken til 60 grader i 60 minutter eller til 63 grader i 30 minutter,« forklarer Kaspar Krogh.

Lavpasteurisering er den mest benyttede opvarmningsmetode, da der kan opvarmes store mængder mælk. Højpasteurisering til 70 grader i 30 sekunder er forbeholdt anlæg til små mængder mælk.

Husk også råmælken

De amerikanske undersøgelser viser også, at pasteurisering af råmælk ikke skader indholdet af antistoffer. Faktisk kan pasteuriseringen medvirke til en øget absorption af antistofferne, konkluderes det.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle