Ung landmand flytter sine høns hveranden dag: Er ligesom en møgspreder

En ung økolog vil forbedre økologisk ægprodukton og sin jordkvalitet med nyt mobilt hønsehus.

26-årige Michel Poulsen købte sidste år et mobilt hønsehus - en Chicken Caravan fra Australien - med plads til 450 høns.

Huset er på størrelse med en campingvogn, og siderne åbnes hver morgen, så hønsene kan gå ud. Rundt om hønsehuset er der en indhegning, hvor hønsene kan spise af de vildtvoksende planter, som er så høje, at hønsene næsten kan gemme sig.

»Der er en helt anden velfærd omkring dyrene, end hvis de var i en stationær stald, hvor der var en fast hønsegård udenom. Her kommer alle hønsene helt naturligt ud. De holder sig ikke inde i stalden«, fortæller Michel Poulsen, der driver Søtoftes Jordbrug på 10 hektar nord for Ringsted.

Hver eller hver anden dag bliver hønsene rykket. Huset spændes for gårdens eneste traktor, en gammel Massey Ferguson 65. Flytningen tager typisk 20-30 minutter.

»Det er helt klart til at overskue. Når man flytter den hver anden dag, så skal det altså være nemt, ellers gør man det jo ikke«, siger han.

Fungerer som gødningsspreder

Michel Poulsen har valgt en model med et net som gulv.

»Der er aldrig ophobning af møg, og vi har aldrig skullet gøre den ren, for alle klatterne ryger bare igennem gulvet ned på jorden, hvor de skal bruges. Man kan sammenligne det med en møgspreder, der kører rundt hele tiden«, siger han.

»Jeg synes, at det giver mening, at vi ikke selv skal håndtere møget, men at det bare falder ned på marken, hvor det skal bruges. Derfor er vi også nødt til at flytte så ofte for at få det distribueret«, uddyber han.

Michel Poulsen ønsker at forbedre kvalitet af sin jord. Det hjælper det mobile hønsehus også med.

»Det er med til at forbedre jordfrugtbarheden, samtidig med at vi har et biprodukt, der hedder æg. Det er mindst lige så meget et redskab til at gøre jorden bedre, mere frugtbar og producere mere græs, som det er, at vi producerer æg, som vi kan sælge«, siger han.

På landbruget har han også syv køer med opdræt gående på markerne.

»Først har vi flokken af kødkvæg, som vi flytter til et nyt stykke hver dag. 72-96 timer efter køerne har været der, rykker hønsene ind på området og splitter kokasserne ad, spreder det på marken og spiser de fluelarver, der har udviklet sig i kokasserne. Derfor er vi også nødt til at flytte så ofte for at få det distribueret og sikre, at vi ikke overgødsker eller laver punktforurening«, fortæller Michel Poulsen.

»Det er en kopi af, hvordan økosystemet fungerer på for eksempel savannen - man har de drøvtyggende dyr, og efter dem følger som regel store flokke af fugle, som lever af dyrenes efterladenskaber«, siger han.

Fordobler produktionen

Det er et år siden, Michel Poulsens høns flyttede ind i det mobile hønsehus. Nu har han investeret i endnu et hønsehus af samme model.

»Så kan vi køre to forskellige hold ikke-parallelt, så når det ene bliver skiftet ud, har vi stadig produktionen fra den anden, så vi har æg hele året«, siger han.

Faktaboks

Chicken Caravan

  • Overby ExportConsulting er begyndt at importere systemet.
  • Fås i tre størrelser: plads til 30, 130 eller 450 høns.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle