Ung landmand satser på is fra gården: Sjovere end at sende mælken med tankbilen

På Havdal har de valgt at sælge hjemmelavet is for at komme tættere på forbrugeren og vise landbruget frem.

Sidste sommer åbnede Havdal Gårdmejeri, der ligger i Søften ved Aarhus, hvor der bliver solgt frisk mælk og hjemmelavet is.

Ideen er 26-årige Mette Mølholm Mikkelsens, som arbejder sammen med sin far på gården Havdal, hvor de har cirka 100 jersey-køer og driver godt 115 hektar jord. Den unge landmand står selv i gårdens mejeri og producerer isen. 

"Jeg så et potentielt marked, fordi forbrugerne er bevet mere interesserede i at vide, hvor fødevarerne kommer fra og måske også komme ud for at se det. Derfor gør vi også meget ud af, at folk altid kan komme i stalden og se dyrene", siger Mette Mølholm Mikkelsen. 

I mejeriet fremstiller hun otte forskellige slags is, blandt andet med smag af jordbær, daim og lakrids. Opskrifterne har hun fået hjælp til at udvikle af en kollega, der også selv producerer is. 

"Det er en tilfredsstillelse at stå og bearbejde en del af sit produkt selv i stedet for bare at sende det med en tankbil, hvor det bliver blandet med mange andres mælk, og jeg ikke engang ved helt præcist, hvad det går til", siger hun. 

"Det er det med, at jeg selv henter mælken i tanken og kommer det i pasteuriseringsmaskinen, blander det op og tilsætter jordbær eller hvilken smag, det nu skal have. Jeg får lige et led mere med, når jeg får kontakten til nogle af forbrugerne", uddyber hun. 

mulighed for at vise landbruget frem

Mette Mølholm Mikkelsen tror, at placeringen af landbruget er ideelt i forhold til at afsætte varerne direkte til forbugerne. Gården ligger cirka 10 km fra Aarhus og tæt på nogle store hovedveje og mellemstore byer. 

"Vi har naboerne fra byen af rigtig tæt på - der er vel 3-400 meter i luftlinje til de første huse. Det vil for mange være en udfordring, men vi prøver at vende det til noget positivt. Der er nogle stykker, der er her flere gange om ugen, fordi børnene elsker at se traktorer og at snakke med kalvene", fortæller Mette Mølholm Mikkelsen.

Muligheden for at afsætte isen direkte til kunderne har en positiv effekt. 

"Man får mulighed for at have forbrugerne på lidt tættere hold og vise dem en del af dansk landbrug", forklarer Mette Mølholm Mikkelsen. 

"Landbruget bliver ofte udskældt, men de får et godt syn på det, når de får lov til at komme ud og se, hvor godt dyrene egentligt har det. Jeg synes, at det er den bedste måde at komme i kontakt med forbrugerne på".

 Det er forskelligt, hvor meget tid de besøgende bruger på at gå rundt på gården.  

"Nogen brugte bare 10 minutter, og andre var der i lang tid", fortæller hun og forklarer, at de mange besøgende ikke stjæler af deres tid. 

"Hvis de kommer, når vi alligevel er i stalden, så kan vi godt lige fortælle dem noget, men ellers synes de, at det er hyggeligt bare selv at gå rundt. Det generer ikke os, at de gør det - vi skulle selvfølgelig lige vænne os til det i starten". 

Om foråret, når køerne bliver lukket på græs, plejer der også at komme en del forbi for at kigge på og få en smagsprøve på mælken. 

Sælges også i forretninger

Det meste af isen bliver solgt hjemme fra gården.

"Jeg er ude i nogle få forretninger også - det er gårdbutikker med en masse specialvarer, men det skulle gerne blive til flere forretninger. Der er nogen, der har tilkendegivet, at de gerne ville have det, når sommeren begynder", fortæller Mette Mølholm Mikkelsen. 

Isen bliver solgt i bøtter på en halv eller en hel liter, men hun får også bestillinger på is til større fester.  

"Der var én, der spurgte efter islagkager, og så prøvede jeg at lave det til ham. Efter det prøvede jeg at annoncere lidt med det, og fra oktober og frem til nu har jeg mere eller mindre haft  bestillinger hver uge.Lige for tiden er det især konfirmationer", siger hun. 

Gårdbutikken har i vinterhalvåret åbent et par timer hver fredag og lørdag, og om sommeren har de kunder dagligt. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle