Viceformand om PFAS-fund: Situationen er alvorlig

Der er fundet PFAS i en række græsprøver langs kysterne, og det er alvorligt, mener viceformand i L&F, Thor Gunnar Kofoed. Han påpeger, at førsteprioriteten må være, at få kontakt til alle berørte landmænd, der har afgræsning på arealerne.

Landbrug & Fødevarer har kontaktet fødevareministeren og miljøministeren og understreget, at der er behov for en akut indsats i forhold til de landmænd, der kan være ramt af PFAS-forureninger på deres jorde.

Sådan lyder det fra viceformand Thor Gunnar Kofoed.

Torsdag kom det frem, at Naturstyrelsen har fundet PFAS i en række stikprøver langs kysterne.

I ikke mindre end 60 ud af 67 græsprøver er der konstateret PFAS-forurening i græsprøver. En række engarealer tæt på kysterne kan endda være udsat for PFAS-forurening i en sådan grad, at enggræsset er uegnet til foder. Det er især områder langs vestkysten, der er ramt.

- Situationen er alvorlig for de landmænd som ejer eller forpagter arealer, hvor Naturstyrelsen har fundet PFAS, fordi de nu i et stykke tid skal leve med den usikkerhed om deres dyr kan være forurenede med PFAS, påpeger Thor Gunnar Kofoed i en skriftlig kommentar.

Fødevarestyrelsen skal nu vurdere, om fundene af PFAS-forurening betyder, at dyrene, der græsser på arealerne, skal undersøges yderligere.

Viceformand Thor Gunnar Kofoed påpeger, at det betyder, at der allerede er landmænd, der er og kan blive ramt på deres afsætningsmuligheder på grund af PFAS.

Derfor skal der på lang sigt etableres en generel erstatningsordning for ”samfundsforureninger”, lyder det.

I første omgang gælder det dog om at få advaret alle berørte landmænd.

- Der er behov for, at der træffes en hurtig politisk beslutning om en akut og konkret indsats for at hjælpe de landmænd, hvis dyr er blevet forurenet med PFAS efter afgræsning af Naturstyrelsens arealer, siger Thor Gunnar Kofoed.

- Det må have højeste prioritet nu, at Fødevarestyrelsen får kontaktet alle besætningsejere, der er blevet kontaktet af Naturstyrelsen, fordi der er fundet PFAS og kan have dyr, der har haft kontakt, enten ved afgræsning eller gennem fodring, med de specifikke arealer. Det skal have største prioritet at få afklaret risikoen for, om dyrene er forurenede, siger han.

Viceformanden understreger, at man fra Landbrug & Fødevarers side forventer, at myndighederne, og særligt Fødevarestyrelsen, Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen hurtigt får overblik over, om man har ressourcerne til at kontakte og hjælpe landmændene - og hvis ikke, at der så "er politisk opbakning til at finde de nødvendige ressourcer", lyder det.

PFAS har spøgt længe

PFAS er en samling af flourholdige, miljøskadelige kemikalier. Det mest kendte er PFOS. Kemikalierne var tidligere populære i produktionen af bygningsmaterialer, fordi stofferne er brandhæmmende.

PFAS-forureninger er blevet et meget debatteret emne, efter det i foråret 2021 kom frem, at PFOS havde spredt sig fra en brandskole i Korsør til en nærliggende mark.

Her gik køer fra Korsør Kogræsserforening i årevis og indtog stoffet gennem græsset. Giften spredte sig til aftagerne af oksekødet.

Der blev taget blodprøver af kogræsserforeningens medlemmer, og de viste stærkt forhøjede værdier af PFOS.

Siden er der også fundet PFOS i oksekød fra fynske kvæg, og en kortlægning fra Danske Regioner viser, at næsten 15.000 steder i Danmark bør undersøges for forurening af de giftige fluorstoffer.

Senest har også Naturstyrelsens undersøgelse vist, at der er mere PFAS-forurening langs de danske kyster end først antaget.

Det har blandt andet vakt bekymring hos AgriNord og flere andre landboforeninger.

- Det bekymrer rigtig meget, for det kan komme til at ramme landbruget rigtig hårdt i forhold til den måde, vi producerer på. Det her er måske kun toppen af isbjerget, har Søren Christensen, der er formand for Vestjysk Landboforening, tidligere udtalt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle