Video: Bælteoptager redder kartofler op fra møg og smadder

På Eg Mosegaard står en stor del af kartoffelmarkerne under vand, og derfor har gården kaldt maskinstationens bælteoptager på arbejde. Kartoflerne ser nemlig helt gode ud - også efter 640 mm regn.

Desperate tider kræver desperate midler.

Sådan forklarer driftsleder Martin Lauridsen, hvorfor landbruget Eg Mosegaard ved Grinsted har valgt at kalde en maskinstations bælteoptager på arbejde for at få reddet de sidste kartofler, som efterhånden svømmer rundt på marken, i land.

"Det er helt ekstremt, det er en gang smadder på marken. Jeg er ikke så gammel i faget, men min far har heller ikke oplevet noget lignende", siger 37-årige Martin Lauridsen, der stadig kæmper med at få de sidste kartofler op.

På Eg Mosegaard dyrker de i alt 207 hektar med kartofler. Og så har de ifølge vejrstationen på ejendommen fået hele 640 millimeter regn siden 1. august. Gården har ikke egen optager med bælter, hvorfor de har hentet hjælp ind udefra.

Torsdag kom Brdr Rasmussen A/S og deres bælteoptager kørte godt igennem hele dagen.

I videoen kan man få syn for sagen. Det er er Martin Lauridsen selv, der har filmet arbejdet med at få kartoflerne op med sin drone. 

Kartoflerne er af overraskende god kvalitet

På gården mangler de endnu at få omkring 10 hektar kartofler op ad jorden. Halvdelen står fint, og det kan de sagtens klare selv, fortæller Martin Lauridsen - de sidste fem hektar må de vente på, at maskinstationen får tid til at komme og hente op.

For de er værd at vente på.

"Normalt ville man ellers sige, at når markerne er så vandmættede, så duede kartoflerne ikke mere. Men dem, vi tog op torsdag, var der ingen råd i, og de er leveret til kartoffelmelsfabrikken i Toftlund", siger Martin Lauridsen.

"Jeg har snakket med mine kollegaer, og mange er forundrede over det i år. Det er yderst positivt, for normalt ville man virkelig skulle tænke på, om det kan betale sig, for det tager meget længere tid og er dyrere at tage op med bælter", fortsætter han.

Hans største ærgelse er, at der ikke har været ret længe mellem de våde år.

"Det er ikke hele optagningssæsonen, de har stået under vand, men det har været udfordrende, siden vi startede 10. september. Normalt siger man, at der kommer sådan et ekstremt år hver 4 -5 år, men vi havde vi også en meget våd høst i 2017, så jeg havde ikke forventet sådan en høst igen", siger han, men understreger, at der er oddsene ved at arbejde i landbruget.

Eg Mosegaard er bestemt ikke de eneste, der har bøvlet med våde kartofler. Men især Midt- og Sydjylland har været hårdt ramt af mange regnskyl.


Der er ikke noget grej, der er lavet til at køre i 1,5 meter smadder. Og så alligevel - AVR 9200 med bælter gør et godt forsøg. Foto: Udklip fra videoen

Laver video for sjov 

På Eg Mosegaard, der ejes af Martin Lauridsens forældre, dyrker de i alt 600 hektar. Markplanen tæller i år 207 hektar med kartofler, hvoraf størstedelen er pomfritkartofler og alm. spisekartofler til Flensted, samt  stivelseskartofler og lidt læggekartofler til eget brug. Derudover dyrker de maltbyg, rug, vinterbyg, frøgræs og roer.

Kornhøsten var også vanskelig at få ind, melder Martin Lauridsen, men gav er et af de bedste resultater, som gården har lavet. Og lige så snart kartoflerne er helt i hus, venter roerne.

Det er Martin Lauridsen selv, der har optaget videoen. Han har igennem de sidste 5 - 6 år haft en hobby med at tage billeder og optage videoer med sin drone.

"Det er en hobby at optage fine videoer af landbruget og det, vi laver. Det er sjovt. Man får en lidt anden vinkel på ting. Og så er det også for at oplyse lidt om vores kære landbrug og formidle den gode historie", siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle