Video: Landmand ærgrer sig: Man er nærmest kriminel, hvis man ikke er økolog

Danskerne forstår ikke landmænd for godt, mener Henning Thybo, kartoffelavler i Arnborg. De synes, at alle skal være økologer, føler han.

Inden man fortæller sin borddame, at man er landmand, skal man lige forberede sig på, hvordan man forklarer, at man ikke er økolog. Sådan oplever kartoffelavler Henning Thybo ofte situationen.

"Det er, som om man er lidt kriminel, når man er konventionel landmand. Folk kan simpelthen ikke forstå, at man ikke er økolog. De siger det ikke altid direkte, men jeg kan mærke det på dem", siger han.

Det undrer ham, for selv om 50 procent siger, at de vil købe økologisk, når man spørger dem, så er det kun 13 procent af varerne i butikkerne, som er økologiske.

Samtidig synes han, der er mange gode grunde til at være konventionel landmand, men han arbejder konstant for at mindske behovet for pesticider.

Som kartoffelavler dyrker han en afgrøde, der kræver mange behandlinger, hvis man skal høste et anstændigt udbytte. Det er nødvendigt for at sikre økonomien, og for Henning Thybo giver det heller ikke mening at bruge arealerne på at dyrke måske den halve avl, bare fordi den er økologisk.

"Der er grund til, at vi sprøjter. Det er for at løse nogle problemer", understreger han.

Henning Thybo vil ikke have pesticider for enhver pris.

"Vi må erkende, at hvis det går i grundvandet, duer det ikke. Vi skal ikke bare have lov, fordi vi har brug for det. Jeg tror bare, mange ikke ved, at økologer også bruger sprøjtemidler. Der er godkendt 46 sprøjtemidler til økologisk jordbrug", siger han.

Se videoen, hvor Henning Thybo forklarer, hvordan han føler, at samfundet ser på landmændene. 

Emneord

video , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle