Video: Nedbrændte mejetærskere og marker - på tur med brandvæsenet til markbrande

Den rekordvarme sommer får halm og landbrugsmaskiner til at stå i flammer over hele Danmark. Antallet af naturbrande har i juli 2018 været det højeste nogensinde, og markbrænde er ingen undtagelse.

"I øjeblikket rykker vi fra den ene markbrand til den anden i dagtimerne. Det er her fra stationen i Næstved, og de andre stationer fra i beredskabskredsen oplever det samme. Det er ikke noget vi er vant til, selvom vi kan have travlt i høstsæsonen normalt".

Sådan fortæller indsatsleder hos Midt- og Sydsjællands Brand og Redning, Elias Samsø Larsen.

I øjeblikket kører han ud til omkring 10 markbrande i døgnet.

”Landmændene er jo interesserede i, at få begrænset brandene hurtigt, og de gør i sig selv et flot stykke arbejde med at tage de nødvendige forholdsregler. Men når vi har så ekstreme vejrforhold som i år, kan det ikke undgås, at brand vil opstå flere steder", fortæller indsatslederen, der taler med de berørte landmænd hver dag i øjeblikket.

Han forklarer, at især markbrande kan være svære at kontrollere, grundet de naturlige omgivelser.

”Det er i høj grad et spørgsmål om hurtig indsats. Som indsatsleder er jeg afsted indenfor et minut, når alarmen går. Markbrænde spreder sig meget hurtigt, og vi skal vide hvordan vi begrænser dem bedst. Både fordi afgrøderne er ekstremt let antændelige, og fordi der ikke er læ på markerne. Vinden får nemt fat i flammerne og trækker dem med sig”, forklarer Elias Samsø Larsen.

På grund af stråenes lette antændelighed betegnes markbrandenes udvikling som ’eksplosiv’ i øjeblikket. En markbrand kan således brede sig med op til flere meter i sekundet, når der kommer vindstød.

”Man skal selvfølgelig være meget påpasselig i sådan en situation. Landmændene har nok at se til med maskinerne, når branden går i gang, men det er først og fremmest vigtigt, at man får alle mennesker og eventuelt dyr på sikker afstand af brandens udvikling”, fortæller indsatslederen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle