København vil lancere internationalt mad-topmøde

Et årligt mad-topmøde er på vej til København og skal blive en pendant til World Economic Forum i Davos – men kun den globale fødevareelite er inviteret. Københavns Kommune er blandt de involverede.

København skal køres i stilling som et samlingssted for den globale fødevare-elite. Det vil sige toppolitikere, trendsettere og ledere i verdens største fødevarevirksomheder.

Sådan lyder ambitionen fra Københavns Kommune og non-profit-organisationen Food Organisation of Denmark, der er i færd med at stable topmødet Copenhagen Food Forum på benene. Det skriver foodculture.dk.

Forummet vil starte forsigtigt ud i år - den 24. og 25. august - med flere arrangementer rundt omkring i København. Det vil ske i forbindelse med festivalen Copenhagen Cooking & Food Festival, der også byder på andre internationale begivenheder, som Noma-chefkokken René Redzepis Mad Symposium.

Kulturborgmester vil samle ”de store spillere fra hele verden”

Meningen er, at Copenhagen Food Forum over de kommende år skal vokse sig stort - rigtig stort.
Carl Christian Ebbesen (DF), der er Kulturborgmester i Københavns Kommune, fortæller om visionen:

"Det handler om at få bragt de store spillere fra hele verden sammen. Spillere, som er interesserede i at skabe bedre fødevarer. Jeg håber på, at København vil sætte sig på det her og kan få det til at vokse år for år. Københavns Kommune kan ikke få det til at ske alene, men vi kan bringe spillerne sammen."

Politikerne enige: København skal rykke på fødevarer

Men hvad får Københavns Kommune ud af at arrangere sådan et møde?
Andreas Hansen, specialkonsulent i Vækst og Internationalisering hos København Kommune, forklarer:

"Det ene formål med mødet er udvikling af viden. Det andet formål er klassisk byprofilering. Og desuden er der et stort udviklingspotentiale for København: Vi får som by noget at leve op til."

I sidste uge godkendte de 11 politikere i Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg at sende en ny handlingsplan videre til budgetforhandlingerne for 2017. Handlingsplanen skal løfte de kreative erhverv i København og har et særligt fokus på mad.

Hvis planen også stemmes igennem budgetforhandlingerne, vil kommunen involvere sig yderligere i Copenhagen Food Forum og give 600.000 kroner til forberedelserne næste år.

Altså under en million til det, der skal blive verdens vigtigste fødevaretopmøde. Men Carl Christian Ebbesen og Andreas Hansen forklarer, at kommunens primære funktion ikke er at finansiere projektet – det er derimod at agere facilitator, skabe netværk og at starte projektet i gang.

Skal fokusere på madkvalitet

Temaet på årets forum vil være: Hvordan skaber man flere fødevarer af høj kvalitet?
Pelle Øby Andersen fra Food Organisation of Denmark uddyber:

"Vores vinkel er: Hvordan skalerer man salget af højkvalitetsprodukter? Der findes en række danske kæder, der her haft stor succes med det. Årstiderne har fået en fin forretning ud af at levere økologiske varer til døren. Cofoco er begyndt at levere dagligmad til COOP. Lagkagehuset er åbnet i Jylland og så videre."

"Det handler om at få et løft i værdikæden," siger han.

Men hvorfor skulle toppolitikere over hele verden være interesserede i det?

"Jeg vil tro, at de fleste politikere er interesserede i at se, hvor der kan være noget økonomisk vækst og arbejdspladser. Madbranchen er en af dem, der har skabt flest nye jobs siden finanskrisen,” siger Pelle Øby Andersen.
"Den politiske diskussion kommer til at fylde en del. Og vi kan fornemme, at der kommer nogle rigtig spændende folk fra udlandet i år," siger han.

Forsker: Kræver store ressourcer at nå i mål

Henning Otte Hansen forsker i fødevaresektorens økonomi ved Københavns Universitet, og han ser et stort potentiale i projektet.

Er det realistisk, at Copenhagen Food Forum kan blive et slags Davos for fødevarer?

”Det er et spændende initiativ, og det vil være meget værdifuldt, hvis det lykkes. Men der er givetvis adskillige storbyer, som har samme - eller lignende - ideer. Der skal derfor ofres betydelige ressourcer for at nå målet. Det forudsætter, at der er opbakning fra politikere, myndigheder, forskere, virksomheder, hele værdikæden - altså landbrug, forædling, detailhandel og restauranter - og fra organisationerne,” siger han og tilføjer:

”Desuden er det vigtigt, at København kan demonstrere og dokumentere, at den er et oplagt centrum for sådan en begivenhed. Men umiddelbart har København evnen og infrastrukturen til at organisere et sådant topmøde, og måske kan trækplasteret være restaurant-sektoren,” siger Henning Otte Hansen.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle