Ny KF-formand: »Jeg har det i blodet«

Anne Nielsen er nærmest vokset op på et slagteri. Som ny formand for Kødbranchens Fællesråd vil hun sætte ind mod eksport af spædkalve - og finde nye lande at eksportere de færdige varer til.

Hvis hun skal beskrive det selv, er hun »født og opvokset i et slagteri«. For Anne Nielsens barndom foregik i og omkring familievirksomheden Mogens Nielsen Kreaturslagteri i Herlufmagle.

»Jeg har det i blodet,« smiler hun.

Onsdag blev den 44-årige sjællænder valgt som ny formand for Kødbranchens Fællesråd (KF) - og har dermed fået en afgørende stemme, når det gælder slagteriernes udvikling og vilkår.

»Vi har masser af udfordringer,« starter hun og får hurtigt talt sig varm.

Vigtigt samarbejde

»Vi har startet et meget vigtigt samarbejde med Fødevarestyrelsen for at begrænse eksporten af spædkalve. For det er ikke kun kalvene, der ryger ud af landet, det er også arbejdspladser og fødevareproduktion,« siger hun og tilføjer, at hun udmærket forstår landmændene, når de eksporterer frem for selv at fede op.

»Landmændene er pressede og sælger til højestbydende. Kan han få 50 kroner ekstra, så gør han det,« siger hun.

Men i længden er det ikke holdbart, at 40.000 spædkalve eksporteres, påpeger hun.

»Det er et sammensurium af regler, omkostningsniveau, afgifter og miljørkrav, og vi skal vende det hele.«

Bedre udnyttelse

Anne Nielsen glæder sig over den nylige afskaffelse af BSE-prøverne, men ser gerne, at myndighederne giver mulighed for igen at udnytte hjerner, tarme og rygsøjler i stedet for at kræve destruktion.

»Vi skal have rykket BSE-lovgivningen og på den måde få rykket nogle omkostninger til at være indtægter. Vi skal have udnyttet flere dele af dyrene, end vi må for lovgivningen i dag.«

Danmarks status i højeste BSE-klasse åbner nu for at komme ind på nye eksportmarkeder, et arbejde som KF er i gang med, og som Anne Nielsen vil fortsætte.

Ellers er slagterivirksomhederne i en situation, hvor det er »op ad bakke«, mener hun.

»Vi har meget lovgivning,« siger hun og fortæller om sit arbejde på forældrenes slagteri i Herlufmagle. Her har hun arbejdet, siden hun i 2001 vendte tilbage efter at have uddannet sig til og arbejdet som revisor og cand.merc.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle