Danske landmænd i Afrika: Vi søger eventyr og respekt

Forskere undersøger, hvordan danske investeringer påvirker de lokale forhold i Afrika.

Danske landmænd og andre investorer har skudt millioner af kr. i omkring 100 landbrugsprojekter i Afrika fra Sahara i nord til Sydafrika i syd.

Men hvad er det, der får dem til at investere mindre formuer i afrikansk landbrug? Og hvorfor søger de væk fra en kendt og sikker verden og ud til en hverdag, hvor risikoen er høj og forholdene usikre i lande som Zimbabwe, Sierra Leone, Tanzania, Ghana og Uganda?

Det undersøger to forskere fra Dansk Institut for Internationale Studier og Københavns Universitet.

Mange motiver

»Nogle af de ting, der motiverer danskere til at investere i udlandet, er eventyrlysten, at komme væk fra den danske vinter, muligheden for at være ’first mover’ og dermed udnytte de potentialer, der er ved at være de første, og at det er sjovere at se pengene arbejde i Afrika end at stå på en bankbog til en lav rente.«

Det sagde adjunkt Rikke Brandt Broegaard, Københavns Universitet, på en Afrika-konference afholdt af Danish Farmers Abroad.

Sammen med Helle Munk Ravnborg fra Dansk Institut for Internationale Studier er hun i fuld gang med et fem-årigt projekt, der skal belyse, hvordan de danske investeringer i Afrika påvirker beskæftigelsen, ejerforholdene til jorden og adgangen til vand. Motiverne til at investere er undersøgt gennem en indledende interviewundersøgelse.

»Som andre grunde til at investere i Afrika nævner investorerne muligheden for at blive værdsat og respekteret, at producere noget, der er mangel på, og at slippe væk for det danske bureaukrati og papirarbejde. Desuden er det et motiv for mange, at de kan gøre noget godt for den lokale udvikling og økonomi og dele ud af deres faglige og ledelsesmæssige kompetencer,« fortæller Rikke Brandt Broegaard.

Halvdelen fra landbrug

De første undersøgelser viser også, at cirka 75 procent af investeringerne foretages af individuelle investorer og 25 procent foretages af større virksomheder og institutionelle investorer, og at halvdelen af investorerne har landbrugsmæssig baggrund.

Blandt de individuelle investorer er de fleste mænd (90 procent). Aldersmæssigt er knap 30 procent under 45 år, 40 procent mellem 46 og 60 år og 30 procent over 60 år.

Læs mere på

diis.dk/aida.

Faktaboks

Forsknings-projekt

  • Forskere fra Danmark, Uganda og Tanzania undersøger, hvordan danske investeringer i Afrika påvirker bl.a. ejerforholdene til jord, adgangen til vand og beskæftigelsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle