Fik fire mio. kr. for aldrig at sprøjte mere

Steen Jensen kæmpede i årevis for en rimelig betaling og endte på 110.000 kr. pr. hektar.

Man skal ikke lade sig spise af med småpenge for at give afkald på retten til at sprøjte sine marker. Men er betalingen rimelig, kan det være en god idé. Det mener Steen Jensen, der bor og driver deltidslandbrug lige uden for Odense By. En by, som er vild med det drikkevand, de kan hente under hans marker. Efter at have kæmpet i årevis endte han med at få en erstatning på fire mio. kr. svarende til 110.000 kr. pr. hektar.

I sidste uge skrev LandbrugsAvisen, at Aarhus Kommune formentlig vil give påbud til en lang række landmænd om, at de ikke må sprøjte deres marker nogensinde mere. De kendte tilbud om erstatning ligger omkring 55.000 kr. pr. hektar. Men Steen Jensen endte altså med det dobbelte.

»Vi diskuterede i årevis, undervejs bad jeg dem om ikke at vise sig på min gård. Det endte med, at Vandcenter Syd hentede en konfliktmægler fra København over til at forhandle med os,« fortæller han.

Overgik hans krav

Han fik skred i tingene, og de blev enige om alt andet end prisen. Steen Jens forlangte 3,5 mio. kr. for de 35 hektar, men kommunen ville kun betale 2,5 mio. kr., og så kørte det fast igen. Kommunen kontaktede så Orbicon for at høre, hvor stor de mente erstatningen skulle være.

»De sagde fire mio. kr., altså en halv mio. mere, end jeg havde forlangt, og så slog jeg til og var glad,« siger Steen Jensen.

For Steen Jensen drejer det sig om 35 hektar. Han bor på en gammel slægtsgård og ønskede derfor ikke at sælge gården. Og når man ikke må sprøjte, får man en række udfordringer, blandt andet ukrudt, som erstatningen skal kompensere for.

»Jeg dyrker græs med max 20 procent kløver, som en mælkeproducent tager slæt på. Så bliver der ikke problemer med tidsler,« forklarer han.

Dyrker græs

Græsset må ifølge aftalen lægges om hvert femte år, hvilket sker som udlæg i vårbyg, og han må give 90 kg N pr. hektar årligt eller have husdyr svarende til 1,4 dyreenheder pr. hektar gående.

Ifølge Steen Jensen er udformningen af aftalen omkring erstatningen meget vigtig, hvis man ikke vil betale det meste i skat.

»I dag har jeg det bedste forhold til vandselskabet, så da jeg blev kaldt til torskegilde hos Skat, fik jeg en mail, hvor der stod, at hvis jeg ikke havde lavet aftalen frivilligt, havde jeg fået et påbud, og så skulle jeg ikke betale skat,« siger han.

Faktaboks

Steen Jensen

  • Driver 40 hektar tæt på Odense 
  • Nu uden sprøjtemidler
  • Marker dyrkes med slætgræs, der omlægges hvert femte år
  • Gården har været i slægten i generationer

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle