Økologi fylder mindre i landskabet for andet år i træk

Både antallet af økologiske bedrifter og størrelsen af det økologiske produktionsareal faldt sidste år.

Fra 2007 til 2019 blev det samlede areal, hvor der blev dyrket økologiske fødevarer fordoblet. Men de seneste år er udviklingen gået den anden vej. 

DR fortæller med baggrund i tal fra Landbrugsstyrelsen, at det økologiske produktionsareal skrumpede med 6500 hektar sidste år i takt med, at antallet af økologiske bedrifter faldt med 135.

Det er andet år i træk, at det er tilfældet, og Jørgen E. Olesen, der er professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, mener at forklaringen skal findes i danskernes husholdningsøkonomi.

- Baggrunden for det er helt sikkert de her stigende fødevarepriser og i hele taget den inflation, vi har haft, som har reduceret købekraften.

- Økologiske varer er som regel dyrere end andre fødevarer, og dermed vil nogle jo vælge de konventionelle fødevarer til, fordi de er billigere, siger han til DR.

Fødevareminister Jacob Jensen har også noteret sig udviklingen, som strider imod regeringens mål om, at det økologiske landbrugsareal skal være dobbelt så stort i 2030.

- Det er selvfølgelig ikke optimalt, men ser vi på udviklingen fra 2007 til 2019, hvor der skete er fordobling af det økologiske areal, var der også nogle år, hvor det stagnerede, siger han til DR.

/ritzau/
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle