Økologisk Landsforening efter PFAS-fund i æg: Stop øjeblikkeligt med at bruge fiskemel i foder

En undersøgelse fra DTU viser fund af PFAS i økologiske æg, som formentlig kommer fra brugen af fiskemel i foder. Økologisk Landsforening er i dialog med branchen og myndigheder og kræver, at brugen af fiskemel stopper øjeblikkeligt.

Det er mandag kommet frem, at der er fundet et højt indhold af skadelige PFAS-stoffer i økologiske æggeblommer fra hønsefarme i hele Danmark.

Det fremgår af en undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen står bag.

PFAS er det overordnede navn for tusindvis af menneskeskabte, kemiske fluorstoffer, og stofferne er sandsynligvis blevet overført til æggene gennem den fiskemel, som indgår i foderet til hønsene.

Derfor kræver Økologisk Landsforening et øjeblikkeligt stop for brug af fiskemel i foder til æglæggende høner.

Foreningen har mandag morgen afholdt et møde med repræsentanter fra ægpakkerier, foderleverandører og ægproducenter og konkluderer, at der er opbakning fra branchen. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse.

- Vi er chokerede over, at der er fundet PFAS i økologiske æg – det er på ingen måde acceptabelt, men vi er samtidig taknemmelige for, at denne nye viden om fiskemel er kommet frem, så vi kan reagere prompte, siger Louise Køster, forperson for Økologisk Landsforening.

- Rene, sunde fødevarer uden forurening eller giftstoffer er økologiens DNA, ligesom forsigtighedsprincippet er et centralt pejlemærke for alle økologer. Derfor er vi i Økologisk Landsforening glade for, at branchen bakker op om et stop for fodring med fiskemel, siger hun.

Vil have nationalt forbud

PFAS-stofferne er mistænkt for at føre til en lang række forskellige sygdomme. Det er blandt andet leverskader, kræft og fertilitetsproblemer.

I pressemeddelelsen skriver DTU Fødevareinstituttet, at det særligt er børn i alderen 4 til 9 år, der spiser mere end 2,5 økologiske æg om ugen, som er i risiko for at få for meget af de uønskede stoffer.

3-6 procent i foderet

  • En typisk foderblanding til økologiske høner indeholder omkring 3-6 procent fiskemel.
  • Fiskemel fungerer i dag som en vigtig kilde til protein og aminosyrer, der er afgørende for høners velfærd, sundhed og evne til at lægge æg. Fjernes fiskemel fra foderet, skal det erstattes af en anden kilde til protein og aminosyrer.

DTU oplyser, at indholdet af PFAS-stoffet PFOS i æggene er halveret 4-7 dage, efter brugen af fiskemel er ophørt. Derfor vil en udskiftning med en ikke forurenet foderingrediens i løbet af få uger kraftigt kunne mindske indholdet af PFAS i æggene.

- Det betyder, vi kan gøre noget, så alle både voksne og børn igen trygt kan spise så mange økologiske æg, som de plejer, lyder det fra Økologisk Landsforening.

Økologisk Landsforening har også henvendt sig til Fødevareministeriet for at få en straks-regulering for brug af fiskemel i foderet.

Her håber man også, at det bliver muligt for økologer at bruge andre kilder til proteiner i foderet i en periode.

- Fundet af PFAS i økoæg understreger behovet for, at vi tager et grundlæggende opgør med de mange kemikalier i vores samfund. Det er helt afgørende, at Danmark nu går forrest og sikrer et nationalt forbud mod alle PFAS-stoffer. Det kan kun gå for langsomt, siger Louise Køster.

Professor: kan også skyldes andet end fiskemel

Ifølge Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, kan der meget vel være andre forureningskilder.

Det gør løsningen af problemet en del mere komplekst end som så, siger han.

Professoren henviser til en situation i Belgien. Her har man set, at lokalforurening fra en stor virksomhed, der i årtier har fremstillet PFAS, har forurenet hønseæg i hele regionen.

- Det kan komme fra lossepladser eller forskellige industrivirksomheder. Det kan være fra tekstilindustrier og tæppefremstilling, og det kan komme fra køkkenredskaber.

- Der er rigtig mange steder, hvor man har anvendt det her, og hvor fluorstofferne slipper ud til omgivelserne.

Vurderingen af, at fiskemelet er synderen, skyldes blandt andet, at der kun er fundet ubetydelige mængder PFAS i ikke-økologiske æg modsat de økologiske.

Det siger lektor fra DTU Fødevareinstituttet Kit Granby, som har været med til at lave undersøgelsen.

- Vi troede oprindeligt, at kilden til forurening var atmosfærisk nedfald, som ved andre miljøforureninger, men fordi det var helt ens koncentrationer i de her store besætninger, så kunne vi se, at det var fra foderet.

Men ifølge Philippe Grandjean udelukker det ikke, at der er andre kilder til PFAS i æggene.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle