EU vil indføre maksimal størrelse på et økologisk landbrug

Står det til tyskerne og parlamentet skal økologer være små landbrug.

Lone Andersen, viceformand for Landbrug & Fødevarer, har fået sin sag for i EU, hvor hun kæmper økologernes sag.

Forhandlingerne om EUs økologiforordning er nemlig gået ind i de afsluttende faser med trilog-forhandlinger, hvor både EU-kommissionen, ministerrådet og EU-parlamentet er på banen og skal enes om det endelige resultat.

Lone Andersen rejser derfor i næste uge til Bruxelles for at forhindre et tysk forslag om, at der skal være en størrelsesbegrænsning på landbrug, der vil autoriseres som økologer. Ifølge forslaget må økologer maksimalt have 1.500 slagtesvin, 200 søer eller 12.000 æglæggende høner. Det er en del mindre end en normal dansk økologisk gennemsnitsbedrift.

»Det kan vi absolut ikke gå ind for. Det er vigtigt, at vi har mulighed for at udvikle bedrifternes størrelse. Der er begrænsninger nok på andre områder,” siger hun.

På falderebet

Parlamentet har allerede stemt for et forslag til en økologiforordning, hvor det fremgår, at der skal være loft over størrelsen, og det bekymrer.

»Der var meget i den pakke, de stemte for, og jeg tror, mange blev overraskede over, hvad det var, de havde sagt ja til,« siger Lone Andersen.

Men samtidig er der stor forskel på, hvordan man ser på økologi i Nord- og Sydeuropa og det er en udfordring, når man skal enes om regler. I Tyskland er det en folkestemning, at økologi ikke må ligne noget industrielt, og det nærer debatten.

Derfor er den danske kamp for rimelige regler vigtig.

Er det en fordel, at det formanden for Familielandbrugere, altså små landbrug, der argumenterer for at der ikke skal være størrelsesbegrænsninger?

»Det tror jeg, for det er jo mere overraskende for dem, end hvis det var en repræsentant for de store, der sagde det, og så overvejer de det måske lige en ekstra gang,« siger Lone Andersen.

Ønsker årlige kontroller
En anden sag, hun kæmper for er årlige økologikontroller. Oplægget i EU er at der skal være risikobaserede kontroller i gennemsnit hver 30. måned. Men som økolog ser Lone Andersen det selv som en fordel med årlige kontroller.

»Kineserne besøger os hjemme på min egen bedrift hvert år, fordi vi leverer mælk til Kina. Ved den lejlighed er det rigtig godt at kunne sige, at vi er blevet kontrolleret. Det øger troværdigheden,« siger hun.

Gartnerier pressede

En tredje ting, Lone Andersen ønsker at få på plads, er at bevare gartneriernes ret til at dyrke økologi i afgrænsede bede. Det har kommissionen også planer om at forbyde.

»Det er vi ærgerlige over. Den slags bede er der en hel del gartnerier i Danmark, der har. Hvorfor lukke noget ned, der er en god succes og forretning,« spørger hun.

Det er ikke noget, som der er grund til at ændre, mener hun.

»Målet med en ny økologiforordning er at gøre det nemmere. Økologien er i vækst og omtales positivt. Hvorfor skal det så gøres sværere at være økologisk landmand,« siger hun.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle