100 døde fasaner på ét døgn gav mistanke om fugleinfluenza

Det har indtil videre taget Fødevarestyrelsen tre dage at aflive en fjerkræbesætning ved Viborg, der er ramt af fugleinfluenza.

Nytårsaften tog en træls drejning i Løvel ved Viborg, hvor en ejer af en blandet fjerkræbesætning måtte konstatere, at 100 døde fasaner på ét døgn nok var et tegn på, at der var noget helt galt.

Derfor kontaktede han Fødevarestyrelsen, der tog prøver i besætningen samme aften.

Dagen efter, 1. januar, blev besætningen konstateret smittet med den alvorlige fugleinfluenza H5N8 og Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen hev alt det mandskab ind, som kunne findes, og i løbet af weekenden startede aflivningen af besætningen, der bestod af cirka 9000 fjerkræ.

"Besætningen er på cirka 4000 ænder og 5000 fasaner samt lidt gæs og høns. Dyrene er primært opdrættet til at sætte ud til jagt og går enten ude eller er holdt i en stor udendørs voliere - derfor er de svære at fange og aflivningen er en stor udfordring", forklarer Karsten Aagaard, sektionsleder og dyrlæge i Veterinær Nord under Fødevarestyrelsen.

"Aflivningen startede søndag morgen, og der er blevet aflivet konstant søndag, mandag og i dag. I morgen regner vi med at have fået de sidste fugle og blive færdige med aflivningen. Så starter den indledende rengøring og desinfektion, hvor vi lægger kalk ud på arealerne, der skal neutralisere virus, så bundarealerne ikke udgør en smitterisiko - efterfølgende gøres der rent i hele besætningen".

Smitten kommer fra vilde fugle

Besætningen er den tredje, der de seneste måneder er testet positiv for fugleinfluenza. 

Mandag den 16. november blev der påvist højpatogen (alvorlig) fugleinfluenza i en besætning i Tustrup i Randers Kommune. Besætningen, som bestod af ca. 29.000 høns, er blevet aflivet.

9. december var den gal igen, da en hobbybesætning med 700 sjældne fugle og fjerkræ ved Jelling blev testet positiv og aflivet.

"De her tre besætninger ligger langt fra hinanden, så det er ikke noget (fugleinfluenzaen red.) vi ser smitter fra besætning til besætning. Så der er ingen tvivl om, at det er efterladenskaber fra smittede vilde fugle, der er skyld i det", siger Karsten Aagaard fra Fødevarestyrelsen.

"I det her tilfælde har der været fodret åbent, så fugle fra besætningen har kunne flyve ud, og vilde fugle flyve ind. Det gør, at vi skal være helt sikre på, at der er ryddet op, og at vi har fået alle fuglene".

Tredje gang ramt

Ifølge Karsten Aagaard er det tredje gang, at besætningen er ramt af fugleinfluenza. Også i 2006 og i 2013 blev ejerens dyr smittet med fugleinfluenza.

"Det er jo fordi de er udegående dyr på så stort et areal. Man kan sige, at når man opdrætter besætninger på den måde, hvor man opdrætter vildt og har egne søer, som tiltrækker fugle udefra, så er det en potentiel risiko at blive smitte. Det må man bare sige", forklarer Karsten Aagaard.

Faktaboks

  • Fra den 6. november 2020 skal fjerkræ og andre fugle lukkes inde eller overdækkes for at forhindre kontakt til vilde fugle. Motionsflyvning med duer og rovfugle er tilladt fra den 28. november 2020.  
  • Der er oprettet to sikkerhedszoner rundt om farmen i Løvel ved Viborg. Bor man således inden for tre kilometer fra farmen, skal alle hobbyfjerkræavlere eller de, der holder fugle, lade sig registrere på landbrugsindberetning.dk. Fødevarestyrelsen besøger alle besætninger inden for denne zone.

  • I den anden sikkerhedszone, der strækker sig 10 kilometer ud fra Løvel, må man ikke sælge æg samt flytte æg, høns og andet fjerkræ uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

  • Fødevarestyrelsen opfordrer alle, der finder døde vilde fugle, til at melde det til styrelsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle