Papir på velfærd luner på afregningen

Jørn og Karin Højgaard Sørensen har været med fra starten i afsætningsselskabet Limousine Unik. Det er der både kontante fordele og daglige glæder ved.

»Vi kan se bøfferne i øjnene.«

Sådan beskriver Jørn Højgaard Sørensen, Højgaard nær Knebel på Mols, en af fordelene ved at være leverandør i Limousine Unik ApS. I omkring 20 år har dette selskab afsat kalvekød i en klasse for sig - og betalt fire-syv kr. over noteringen til sine anpartshavere.

Som medlem af bestyrelsen fra starten har Jørn Højgaard Sørensen gjort alle årene med - også de første, hvor pionererne nok troede på ideen om at få mere for et godt produkt, men hvor det kneb med at få konceptet på skinner.

»Først da vi midt i 90'erne fik kontakt til Friland, skete der for alvor noget. De havde kunderne og et netværk, som forstod, at der skulle kæles lidt for vores produkt: Folk skulle gøres nysgerrige ved køledisken,« fortæller Jørn Højgaard Sørensen.

Friland har derudover en aftale med Dyrenes Beskyttelse om, at alle leverandører skal leve op til de regler for velfærd, som denne organisation har formuleret. Reglerne har til formål at sikre dyrenes naturlige adfærd og indebærer blandt andet løsdrift, dybstrøelse og et farvel til spaltegulve, før avleren får papir på dyrevelfærd.

Dyrevelfærd falder naturligt

For Jørn Højgaard Sørensen og hans kone, Karin, som i fællesskab passer 60 moderdyr plus opdræt, var regelsættet fra Dyrenes Beskyttelse ikke noget problem.

»Vi gjorde de fleste ting i forvejen, men tingene blev nemmere, da vi fik specialbygget en ny stald til kødkvæg i 2006,« konstaterer Jørn Højgaard Sørensen.

Hans kone supplerer:

»Faktisk føler vi ikke, at vi gør noget ekstra - det falder os naturligt. Vi strør hver dag og har det godt med det. Og det kan vi se, at dyrene også har.«

Nu er limousiner også en taknemmelig race at passe, indskyder Jørn Højgaard Sørensen:

»De har lette kælvninger og får flere levende kalve. Og så er de gode til at omsætte foderet, så de ligger i den gode ende af klassificeringen.

Græsningen er måske den del af arbejdet, hvor dyrevelfærden bliver mest synlig,« mener Karin Højgaard Sørensen.

»Der er næsten ikke noget skønnere end køer med kalve på græs. Det er også et syn, der kan få folk til at standse op på vejen,« lyder hendes erfaring.

Gunstig afregning

Velfærden på Højgaard har den ikke uvæsentlige sidegevinst, at den også kaster penge af sig:

En kontraktaftale med Friland for et halvt år ad gangen giver et kontrakttillæg på op til 2,50 kr., når dyrene er godkendt efter Danish Crowns klassifikationskrav.

Hertil kommer et puljetillæg på typisk en kr.

Endelig er der en efterbetaling, som ligger ud over Danish Crowns efterbetaling

»I dag er målet fire kr. i alt for alle leverede dyr - og det tror jeg, vi når i år,« vurderer Jørn Højgaard Sørensen.

Han giver gerne Frilands sælgere deres del af æren for den gunstige afregning:

»De forsøger at sælge hele dyret, og det har de succes med - blandt andet med opskrifter til forbrugerne. Men det hører også med i billedet, at det er lykkedes Limousine Unik at få fordelt kalveproduktionen jævnt over året. Det er gavnligt for priserne,« påpeger Jørn Højgaard Sørensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle