Advokat: Landbrugsstyrelsens pantsætning er på kant med grundloven

Storm Advokatfirma mener, at Landbrugsstyrelsen med ny lovgivning bevæger sig på kant med grundloven.

Landbrugsstyrelsens løsning for, at betalingsrettigheder kan pantsættes hos dem uden tinglysning, er på kant med grundloven.

Det vurderer advokat og partner i Storm Advokatfirma, Jens Axel Kruchov, i en nyhed på advokatfirmaets hjemmeside. Storm Advokatfirma er blandt landets mest hyppigt, anvendte kuratorer i landbrugskonkurser.

Lovforslaget skal, hvis indholdet bliver vedtaget, ændre landbrugsstøtteloven, så meddelelse til Miljø- og fødevareministeren  - i praksis Landbrugsstyrelsen - fremadrettet bliver rette sikringsakt.

Landbrug & Fødevarer har presset på for en løsning, så tusindvis af nødlidende landmænd slipper for at betale tinglysningsomkostningerne.

Men løsningen er ikke holdbar, mener advokaten.

"Landbrugsstyrelsen er klar over, at der er konflikter mellem konkursboer og adskillelige pengeinstitutter, der reelt bør afgøres ved domstol. Landbrugsstyrelsen forsøger at rette op på fortiden med den konsekvens, at de simple kreditorer må undvære penge, for at pengeinstitutterne kan beholde sine ugyldige pantsætninger i betalingsrettigheder. Det forekommer meget problematisk og på kanten af, hvad Grundloven tillader", udtaler Jens Axel Kruchov.

Lovforslaget medfører, at pantsætninger, der er sket før 7. juli 2017, opnår beskyttelse mod efterfølgende retsforfølgende kreditorer, herunder konkursboer.

Lovforslaget indebærer derfor reelt lovgivning med tilbagevirkende kraft, som Landbrugsstyrelsen er opmærksom på. Det fremgår af lovforslagets side 10, noterer advokaten. Her skriver styrelsen, at pantet er blevet opnået for "godtroende aftaleerhververe", altså som regel pengeinstitutterne.

Dansk ret indeholder intet generelt forbud mod at vedtage lovgivning med tilbagevirkende kraft, og det sker da også i praksis, navnlig på skatte- og afgiftsområdet, skriver advokatfirmaet.

Det fremgår midlertidigt af princippet af Grundlovens § 3, 3. pkt., at lovgiver ikke må vedtage lovgivning om konkrete retstvister, hvis det reelt afskærer en ellers nærliggende domstolsprøvelse af et konkret retsspørgsmål.

"Landbrugsstyrelsen lovforslag er ikke rettet mod navngivne personer eller virksomheder. Alligevel er Landbrugsstyrelsen på nuværende tidspunkt oplyst om de foreliggende konflikter mellem konkursboer og adskillelige pengeinstitutter, der reelt bør afgøres ved domstol", vurderer advokatfirmaet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle