Anima udbetaler kun lille del af dusør efter indblik i kyllingestald

Anima udbetaler kun 50.000 kr. af den udloddede dusør på 500.000 for Landbrug & Fødevarers initiativ med at livestreame fra en kyllingestald. Kun lidt over halvdelen af pengene - 30.000 kroner- bliver overført til Julemærkehjemmene. De restererede 20.000 kr. går til en anden dyreværnsorganisation som har haft en juridisk tvist med Landbrug &Fødevarer.

Børnene på Julemærkehjemmene får ikke glæde af de 500.000 kroner som Anima udloddede i dusør, hvis en kyllingeavler ville give fri adgang til en stald med turbokyllinger.

I stedet får de bare 30.000 kr.

Det fremgår af en pressemeddelse fra Anima.

Landbrug & Fødevarer tog ellers udfordringen op og sendte en livestream på kyllingestald.dk fra den 8. februar da, hvor der ankom 32.000 kyllinger til en kyllingestald og indtil 13. marts da kyllingerne blev afhentet og kørt til slagteriet. 

Anima værdisætter Landbrug & Fødevarers initiativ til 50.000 kr og har samtidig nogle betænkeligheder over transparensen, lyder det i meddelelsen. 

Anima forklarer, at de sætter pris på at Landbrug & Fødevarer valgte at sende live fra en kyllingestald fra de små gule kyllinger ankom i stalden, til de blev afhentet på dag 34.

Ifølge Anima har optagelserne dokumenteret de trange forhold dyrene lever under samt den hastige vækst, som gør at de fleste kyllinger ikke kan gå normalt.
 
”Det fortjener respekt, at landbruget viser stalden frem til offentligheden. Når det er sagt, så lander initiativet et godt stykke væk fra hvad vi efterlyste. Vi vil gerne helt ind i stalden og kunne optage på klos hold og følge den enkelte kylling. Derfor står vores oprindelige tilbud med dusør på en halv million kroner for fri adgang stadig ved magt, udtaler Thorbjørn Schiønning, kommunikationschef hos Anima.

og han uddyber det overfor landbrugsavisen.dk: 

- Jeg synes, at det med al tydelighed har vist, hvordan forholdene er for kyllingerne og hvad det vil sige at drive konventionel kyllingeproduktion og nu kan man koble nogle billeder på, hvordan det foregår og det vil vi gerne kvittere for. 

De to krav, der altså ikke er opfyldt ifølge Anima, er fri adgang til at dokumentere forholdene og adgang for journalister til stalden.

Thorbjørn Schiønning medgiver, at der er udfordringer med at åbne en stald op så den lever op til Animas krav.

- Jeg kan følge dem så langt, at der er udfordringer, men selvfølgelig ville man kunne åbne for et kamerahold, hvis man ville. Ligesom man kan have nogle medarbejdere til at gå i stalden eller lade kontrollanter fra Fødevarestyrelsen lave tilsyn,  siger han. 

Hvor længe den fulde dusør vil vente på en modtager kan Thorbjørn Schiønning ikke sige præcist. 

- Det har vi ikke taget stilling til, men i hvert fald året ud. Dusøren er jo en del af et kampagnebudget og vi har vurderet, at de oplysninger har høj værdi og derfor vil det stadig være muligt at opnå dusøren, siger han til landbrugsavisen.dk.

Splitter dusør i to på grund af tvist

Dusørens størrelse lander på 50.000 kroner idet den imødekommer det mindste af de tre kriterier Anima oprindeligt opstillede – nemlig installation af webcams, forklarer Anima.

De 30.000 kr har Anima overført til Julemærkehjemmene efter ønske fra Landbrug & Fødevarer. De resterende 20.000 kr har Anima overført til dyreværnsorganisationen OASA (Organisation Against the Suffering of Animals. red.) til deres juridiske udgifter efter at Landbrug & Fødevarer har bedt dem stoppe med at dele livestreamen på Facebook.

Landbrugsorganisationen har desuden varslet ”retslige skridt” overfor både OASA og to andre organisationer, såfremt de ikke fjerner deres deling af billederne.

- Det er synd og skam at landbruget føler behov for at sende intimiderende breve til dyreværnsforeninger og private personer, der har delt billeder fra livestreamen på Facebook. I min optik harmonerer det dårligt med den transparens landbruget ønsker at vise, og jeg ved at det har gjort nogle dyrevenner bekymrede for offentligt at dele billederne fra stalden, forklarer Thorbjørn Schiønning.

Ved du om OASA har bedt om lov til at bruge optagelserne for det har I jo selv gjort hos Anima og fået lov til at bruge materialet?

 - Nej, det ved jeg ikke om de har, men vi synes det er underligt at Landbrug & Fødevarer vælger at gå efter dem, fordi det her handler om åbenhed, siger Thorbjørn Schiønning til landbrugsavisen.dk

Men er det ikke bare et spørgsmål om at man skal følge loven - i det her tilfælde ophavsretsloven?

 - Landbrug & Fødevarer vælger selv om de vil have ophavsret eller gøre billederne frie. Vi synes ikke det er rimeligt, at man går efter dyrevenner i det her tilfælde, hvor det handler om åbenhed og vi føler et medansvar for den byrde, der nu er pålagt dem og derfor vil vi gerne hjælpe dem med det, siger han.

yderligere dusør

Anima vil gerne tilbyde en yderligere dusør på 25.000 kr, hvis landbruget vil sende live fra et hold kyllinger mere på kyllingestald.dk – og denne gang gøre det med fri råderet over optagelserne for alle interesserede.
 
Den oprindelige dusør på en halv million kroner blev udlovet på baggrund af at Rema 1000 og Coop ikke ønskede at lade Anima dokumentere forholdene på en af de farme hvorfra deres turbokyllinger opdrættes.

Siden da har Rema 1000 indført en politik om at udfase turbokylling. Coop derimod er en af de sidste store aktører, der ikke har sat en plan for at stoppe med turbokylling.

- Det er supermarkederne, der har det største ansvar og nu er det Coop, der har vores fokus. Vi har stor forståelse for at producenterne producerer det der bliver efterspurgt og og vi mener at det er detailhandlen, der står med det største ansvar, siger Thorbjørn Schiønning. 

Landbrugsavisen.dk har rettet henvendelse til OASA for at høre om de har spurgt Landbrug & Fødevarer om lov til at bruge materialet fra kyllingestalden, men organisationen er ikke vendt tilbage inden deadline.

Obs. artiklen er opdateret kl. 12.11 med præcisering af de tor krav, som Anima mener ikke er blevet opfyldt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle