Arla-producenter kan se frem til højere efterbetaling

Det gode Arla-regnskab kommer andelshaverne til gavn. Formand glæder sig, fordi producenterne står over for investeringer i reduktion af drivhusgasser på gårdene.

Arlas andelshavere kan se frem til en efterbetaling på over 1,6 eurocent pr. kilo mælk. Det sker på baggrund af et 2021-regskab med vækst i omsætningen.

”Prisen i øjeblikket gør, at bytteforholdet er bedre, end det har været, og det var tiltrængt. Derfor er der en relativ god økonomi i at være mælkeproducent for nogle i øjeblikket, men vi har også været bagefter”, siger Jan Toft Nørgaard, bestyrelsesformand i Arla.

Arla vedtog en konsolideringspolitik tilbage i oktober. Den betyder, at koncernen maksimalt kan konsolidere 1 eurocent pr. kg og skal minimum efterbetale 1,5 eurocent.

Når resultatet så er højere, kan man ikke øge konsolideringen, men kun øge efterbetalingen. Derfor bliver efterbetalingen i år på nøjagtig 1,62 eurocent efter en resultatandel på 3 procent i 2021.

”Hele baggrunden for den nye konsolideringspolitik er, at vi er nødt til at understøtte ejernes udfordringer med at kunne levere på bæredygtighedsproblematikken. Det er vi nødt til; klimaet kan ikke vente på os. Det er rigtig stærkt, at vi i repræsentantskabet har besluttet at udbetale en større del i efterbetaling og konsolidere en mindre del, så vi servicerer produktionen af råvaren. Det understøtter årets resultat også”, siger Jan Toft Nørgaard.

I mælkeproduktionen på gårdene går Arla efter at reducere udledningen i mælkeproduktionen med 30 procent frem mod 2030 sammenlignet med 2015. Ved udgangen af 2021 havde opnået 7 procents reduktion – samme niveau som ved udgangen af 2020.

For at understøtte det investeringsniveau, som både Arla og andelshaverne skal levere for at leve op til selskabets nye femårsstrategi, Future26, godkendte repræsentantskabet i 2021 en ny konsolideringspolitik efter forslag fra bestyrelsen.

Den nye politik øger efterbetalingerne til andelshaverne til 1,5 eurocent pr. kilo mælk i stedet for 1,0 eurocent pr. kilo mælk, forudsat at virksomheden opnår et årligt nettooverskud på mindst 2,8 procent af omsætningen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle