’Pickupbordet giver tørre frø på lageret’

Den jævne indføring betyder alt i frøgræsset. Og så er landmand Knud Vincents overbevist om, at et pickup-skærebord giver en mere tør afgrøde på lageret.

»Et pickupskærebord giver os fleksibilitet, sikkerhed og en særdeles jævn indføring, når vi høster frøgræs.«

Konklusionen efter det første år med et pickup-skærebord hos landmand Knud Vincents, Bisserup, er positiv. Til høsten 2013 investerede den sjællandske planteavler i ny mejetærsker, og med i aftalen fulgte lovning på at få et pickup-bord på prøve. Det gik så godt, så Knud Vincents endte med at købe en af slagsen.

»De seneste år har jeg høstet mellem 50 og 90 hektar med frøgræs hvert år, og på den baggrund begyndte jeg at regne lidt på tingene. Det er svært at lave præcise beregninger på, hvad de forskellige fordele ved et pickup-bord indbringer. Men de er helt sikkert meget værd for mig - og pickup-bordet er jo en engangsinvestering, når det ikke høster mere om året. Så jeg endte med at købe bordet,« fortæller Knud Vincents.

Han vurderer, at et areal på over 50 hektar med frøgræs, afhængig af afgrødevalg, giver grobund for at vurdere pickup-bord.

Afgrøden er anderledes at få på lager

Først og fremmest giver pickup-skærebordet højere kapacitet og bedre kvalitet, vurderer Knud Vincent efter det første års erfaringer.

»Vi får ikke en grøn masse af eventuelt gengroning med i maskinen. Det samme gælder for de mange afklippede pinde, et normalt skærebord giver. Vi får altså en renere og bedre kvalitet af færdigvaren.«

»Det er min overbevisning, at denne renere færdigvare giver et mere tørt frø på lageret. Ikke forstået, at den vigtige proces med efterbehandlingen på lageret kan undlades. Pickup-bordet giver bare et anderledes frø at arbejde med, når det er høstet,« fastslår Knud Vincents.

Den jævne indføring, som et pickup-skærebord giver, er dog den altoverskyggende fordel.

»Jævn indføring er alt! Det giver mindre spild og en højere kapacitet. Jeg fornemmer også, at vi kan udvide høstdagen en lille smule i begge ender, fordi pickup-bordet ikke er helt så følsomt over for vådt og tørt. Med de brede skæreborde, vi har i dag, skal der ikke gå meget galt, før man må bakke. Det oplever vi stort set ikke med et pickup-bord.

Fleksibilitet i vanskelige år

Markplanen med små 200 hektar tæller rødsvingel, maltbyg og hvid hvede. Dertil kommer produktion af kål. Men da Knud Vincents høster for andre landmænd, bruges pickup-bordet ud over rødsvinglen også i hvidkløver, engrapgræs og strandsvingel.

»Pickup-bordet har en listepris på 180.000 kroner. Men investeringen er også gjort som en sikkerhedsforanstaltning i svære år. Når vi høster for andre, så skal vi være sikre på, at vi rent faktisk også kan høste afgrøden.«

»Løsningen med et pickup-skærebord giver også fleksibiltet. Normalt tærsker vi al rødsvingel direkte. Og det fortsætter vi med. Men sidste år måtte vi skårlægge afgrøden, da en kombination af høj og lav jord gav en uens modnet afgrøde. Her kom pickup-bordet til sin ret, og vi fik bjærget en fin færdigvare.«

»Arbejdsbredden er 12 fod, og det betyder, at vi heller ikke er hæmmet af, at afgrøden skal være skårlagt med en bestemt skårlægger. Raps kan vi også samle op,« tilføjer Knud Vincents.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle