Årets overskrift er bæredygtighed

Af Anders Harck, formand for sektorbestyrelsen for Økonomi & Virksomhedsledelse

Kalenderbladet er tippet fra 21 til 22, og et nyt år truer. Eller et nyt godt år venter os. Jeg vælger at gå med det sidste. For selv om vi nok ikke slipper for at forholde os til smittetal, restriktioner og nye varianter af corona, glæder jeg mig til 2022, og jeg håber, at vi får mulighed for at mødes mere i den virkelige verden, netværke og inspirere hinanden.

Jeg glæder mig også til en frisk start. At få gjort status over, hvad der gik godt og skidt sidste år, og hvad jeg kan lære af det. På den baggrund vil jeg beslutte, hvad jeg skal kaste mig over i det nye år, hvad målene skal være, og hvad der motiverer mig mest.

Vi er et meget mangfoldigt erhverv, og vores mål og opgaver er selvfølgelig også forskellige. Men én ting er fælles for os alle: Bæredygtighed bliver en overskrift – både på den økonomiske, den miljømæssige og den sociale bundlinje.

Vi kommer i endnu højere grad til at forholde os til vores produktion og afsætning, set fra markedets og forbrugernes synsvinkel. Mange af os kommer også til at sætte vores målsætninger for bæredygtighed på skrift, og lidt populært sagt bliver ESG vores nye ABC. Nogle af de vigtigste temaer i det bliver bl.a. et øget fokus på klima og miljø, bedre anvendelse af ressourcer, bedre dyrevelfærd og sundhed, natur og biodiversitet, god ledelse og gode arbejdsvilkår.

Ingen af os bliver verdensmestre til det hele på én gang, og vi kan ikke nå alt i en travl hverdag. Jeg tror, at vi skal begynde der, hvor vi kan se det største potentiale, og hvor vi mærker mest hjerteblod. Og inden stressen melder sig, skal vi huske på, at vi har en lang tradition for at udnytte ressourcerne godt og holde fokus på effektivitet. Og at der er masser af hjælp at hente hos rådgiverne i DLBR – de står klar derude.

Noget af det, jeg selv vil kigge ekstra på i år, er arbejdsforhold og arbejdssikkerhed for mine medarbejdere. Vi SKAL passe bedst muligt på de vigtigste ressourcer, vi har. Og budskabet om at sætte farten lidt ned og tænke sig om en ekstra gang kan ikke siges for tit.

Derudover ved jeg, at vi landmænd skal til at levere endnu mere på natur og biodiversitet, og jeg overvejer, hvilke hjørner jeg passende kan braklægge/udtage, uden at det får stor negativ effekt på den økonomiske bundlinje. Når kalenderbladet tipper igen, og vi skriver 2023, bliver der tvungne udtagningskrav med den nye CAP-reform.

Selv forstiller jeg mig at starte med en mini-ESG på ca. halv side i min ledelsesberetning, når det økonomiske resultat for 2021 er klar lige om lidt. Hvor begynder du?

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle