Økologer skal turde dyrke flere proteiner

Næste uges årsmøde for Økologisektionen i L&F stiler skarpt på, hvordan man skal komme videre. En vej er at kaste sig over proteinafgrøder, opfordrer formanden.

Vi er verdensmestre i økologi herhjemme, og forbrugerne har købt endnu flere øko-varer end ellers under corona-krisen. Så er det ikke godt nok og kan man ikke lige give sig selv en hvilepause?

Formanden for økologisektionen, Hans Erik Jørgensen er slet ikke en utilfreds formand men forklarer, hvorfor og hvordan man skal videre med økologi herhjemme:

»Der er vigtigt, at vi hele tiden udvikler os. Den økologiske sektor skal levere på alle de vigtige dagsordner. På dyrevelfærd, på klima og biodiversitet med respekt for økologiens grundlæggende værdier. Det er også det, forbrugerne ønsker. Tag f.eks. biodiversitet. Det optager mange og passer som fod i hose ind hos os i vores produktionssystem og vores tanker om naturen, som skal have plads – også i agerlandet« siger Hans Erik Jørgensen forud for årsmødet torsdag 22. oktober

Strategi på vej

Økologisektionens bestyrelse er ved at formulere de sidste sætninger i det, der skal blive en ny strategi, et styringsværktøj for det faglige og politiske arbejde de næste tre år. Der skal fuld skrue på målsætningerne, som Hans Erik Jørgensen siger:

»Vi er nettoimportør af økologisk korn og foder, og det skal vi have ændret. Vi vil på årsmødet sætte fokus på, hvordan vi kan opnå øget selvforsyning af økologisk foder og særligt proteinkilderne. Altså motivere de økologiske planteavlere til at dyrke flere proteinafgrøder. Vi skal blive endnu bedre til at dyrke f.eks. hestebønner, ærter, lupiner og havre, som afskalles for at opnå et højere proteinindhold. Vi har den faglige viden til rådighed til at kunne gøre det. Bl.a. takket været Seges. Det gælder om ikke at være bange for at springe ud og dyrke andre afgrøder end dem, vi plejer at dyrke.

Mere robuste

»For os er en højere grad af selvforsyning med proteiner vigtig, så vi kan begrænse importen af økologisk soja fra f.eks, Kina. Det vil gøre dansk økologi mere robust. Derfor har vi i Økologisektionens nye strategi også en målsætning om helt at udfase brugen af ikke-europæisk soja. Vi har også en målsætning om at øge andelen af dansk korn i foderblandinger til økologiske husdyr. Alt det er vi nu i dialog med branchen om, hvordan det kan lade sig gøre.

»Vi vil gerne bevæge os ud på en rejse, hvor vi selv kommer til at dyrke en stor del af det, vi i dag importerer. Det giver mening i forhold til, at det økologiske areal vokser og mening i forhold til at opnå et tættere samarbejde mellem økologiske planteavlere og husdyrproducenter, understreger Hans Erik Jørgensen.

Corona ramte

Det seneste halve års coronakrise har givet helt specielle vilkår for indtjeningen hos nogle af de økologiske producenter.

»Den økologiske produktion består jo af mange forskellige typer af producenter. Dem, som er blevet rigtig hårdt ramt, er dem, der leverer til direkte til restauranter og kantiner, mens de større afsætningsselskaber under coronakrisen har evnet at omstille sig og fået solgt den del af produktionen til detailhandlen. Nogle gårdbutikker har haft bedre salg end ellers, vi kan håbe, at flere danskere har lært at sætte pris på gode råvarer. Vi i branchen har i hvert fald lært en del i løbet af 2020«, siger formanden.

Faktaboks

Corona-justeringer:

  • Økologisektionens årsmøde holdes på Asmildkloster Landbrugsskole 22. oktober. På grund af covid-19 har man dog besluttet at der maks. kan deltage én person fra hver organisation/virksomhed. Årsmødet vil blive live-streamet, Valg til Økologisektionens bestyrelse vil blive gennemført digitalt via deltagernes egen telefon/tablet/pc fra mødesalen. Hvis man ønsker at stille op, så meld det gerne til Lars Holdensen lho@lf.dk. Man kan stadig stille op på selve dagen. Indtil videre har syv meldt sig som kandidater til Økologisektionens bestyrelsen, og Thomas Helle genopstiller til næstformandsposten foruden formanden, der også genopstiller.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle