’Der er ingen tvivl om, der er meget at hente’

Christian Carstensen på Djursland gør flittigt brug af de mange muligheder, moderne traktorer og redskaber tilbyder. Det gør arbejdet lettere og sparer samtidig kemi og gødning.

»Vi har en mark på 22 hektar, som vi skar en hel hektar af, da vi startede med at bruge sektionskontrol på sprøjten. Det var lidt af en øjenåbner.«

Christian Carstensen, broderen Jens Carstensen og faderen Ole Carstensen er enige om, at der er meget at hente ved at optimere traktorer og maskiner. Sammen driver familien en planteavlsgård på 350 hektar med korn, kartofler og raps - og når det gælder om at udnytte teknologien i det moderne isenkram, er familien langt fremme.

Alle redskaber og maskiner er nøje indstillet og gemt i Vario-terminalen på de to Fendt-traktorer. Foragerautomatik, GPS og autostyring er nærmest uundværlig, og foruden sprøjten kører den nye Amazone ZA-TS gødningsspreder også med sektionsafblænding.

»Vi gør det, fordi vi tror på, der er noget at spare på kemi og gødning. Vi undgår også svidning af visse afgrøder ved sprøjtning, fordi vi ikke overlapper. Og at tingene er sat korrekt op i traktoren gør bare dagligdagen langt lettere, for jeg kan mærke, at jeg er meget mere frisk efter en lang arbejdsdag. Men jeg har også interessen for det, og det betyder også noget,« fortæller Christian Carstensen.

 

Fortsat to terminaler

De primære trækheste er to Fendt 828 på to et halvt og tre et halvt år. Dertil kommer en Case MX 150 og en New Holland TS115.

»Fendt-traktorerne har VarioGuide RTK autostyring, men vi har ikke tilkøbt sektionskontrol til dem, da det koster 14.000 kroner ekstra pr. styk. I stedet lader vi vores Amatron3 og Amatron+ sørge for det, men vi tager GPS-signalet fra traktoren.«

»Denne løsning kommer sig også af, at vi til tider bruger vores TS115 til at sprøjte med. Den har ingen GPS, så der bruger vi en Amazone GPS-antenne, som så kobles på Amatron-terminalen. Amazone GPS-antennen får intet korrektionssignal, så der må vi sprøjte forageren først, så vi på den måde fortæller systemet, hvor marken præcis er. Var alle tre traktorer af samme mærke, og ville vi bruge tre gange 14.000 kroner, så kunne vi undvære den ekstra terminal,« forklarer Christian Carstensen.

»Nu ved vi, hvor gødningen bliver af«

Til foråret 2014 fik Christian og Ole Carstensen den nye, hydraulisk trukne Amazone gødningsspreder. Præcis som med sprøjten giver sektionskontrollen på sprederen også udslag i et mere nøjagtigt forbrug i forhold til marken.

»At bruge to hektar "mindre" kemi på en mark på 22 hektar på grund af sektionskontrol på sprøjten betyder noget. Vi kan ikke bruge mindre gødning, men vi kan tildele det korrekt.«

»Med vores tidligere spreder måtte vi ofte nedsætte mængden med op til syv pct. for at få en mængde gødning til at slå til på marken. Syv pct. er meget. Nu snakker vi måske én pct., hvilket betyder, at vi tildeler gødningen der, hvor der er brug for den i stedet for i dobbelte mængder ved overlap,« siger Ole Carstensen.

»Jeg har hørt, at den større Amapad-terminal også kan reducere gødning, når man drejer. Det vil også give en besparelse. Men nu har vi altså de andre terminaler - indtil videre,« tilføjer Christian Carstensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle