Danmark og Europa skal ind i den globale fødevaredagsorden

Bent Claudi Lassen, svinebranchens tidligere førstemand, får stadig mange kilometer på tælleren i sit arbejde for at styrke forskning i fødevarer.

Lørdag 22. november fylder han 70. Han vil hellere fortælle om de opgaver, han er i gang med, end fortiden.

»Jeg synes, det er langt mere spændende end at dvæle ved det, der er sket i fortiden,« siger han ligefremt.

Forskning

Der var hurtigt bud efter Bent Claudi Lassen, da han i 2008 trådte tilbage som formand for Danske Slagterier, Danish Crown, som vicepræsident i Landbrugsraadet - som i dag er videreført i Landbrug & Fødevarer - og alle de øvrige poster, der fulgte med.

Blandt andet sad han i atten år med det politiske ansvar for Landbrugsraadets udvalg for forskning og innovation på fødevareområdet. Og den erfaring var der straks flere fonde og bestyrelser inden for forskning og udvikling, der gerne ville trække på.

Listen over bestyrelser for offentlig og privat forskning, han har deltaget i, er lang og tæller organisationer som F.S. Jacobsens Fond, midler der stammer fra det tidligere privatslagteri i Holstebro, Wefri - selskabet der er landets største jordbesidder, FoodBest DK/SE, fødevareministeriets pulje til grøn omstilling, GUDP, Akademiet for de Takniske Videnskabers (ATV) tænketank osv, osv.

Et hjertebarn er muligheden for at få fødevareområdet med i EU-Kommissionens Kic-program, som har et årligt budget på en milliard kroner. Kic-programmet skal være drevet af virksomheder og retter sig mod uddannelse og innovation og projekter, som fødevarevirksomhederne ønsker sat i værk.

Det europæiske konsortium, som Bent Claudi Lassen er en af drivkræfterne bag, har efterhånden samlet en stærk gruppe af interessenter fra nordiske universiteter og virksomheder som Arla, Danish Crown, Novozymes, Chr. Hansen, Orkla Foods, TetraPack, Lantmannen, BillerudKorsnäs samt fødevareaktører som Unilever og Danone. I alt 50 europæiske partnere er med. Ansøgningen skal være sendt ind i juli næste år, og afgørelsen falder i november.

»Jeg har arbejdet på projektet i tre-fire år og har trukket på stort set hele mit netværk. Det er et puslespil men utroligt spændende. Formålet er jo at få placeret Danmark og Europa godt i den globale konkurrence,« siger han.

Hjertebørn

Blandt hjertebørnene er også formandsskabet for Landbrugets Kulturfond og Andelsfonden.

»Vi har alle base i landbrugskulturen. Den er kittet, der binder os sammen, og den er vi nødt til at dyrke og styrke. Vi er en nation, der som fælles gods har rod i »bevægelser«, der samler os: Højskole-, andels- og fagbevægelse. Det er tradition og kultur, som har bragt de andelsledede virksomheder og i øvrigt også andre danske virksomheder frem, så de fører på verdensplan,« siger Bent Claudi Lassen og tæller de fem store andelsbrancher på fingrene: Kød-, mælke-, kartoffel-, pels- og frøbranchen.

Kulturfonden støtter aktiviteter, der fremmer forståelsen af landbrugskulturen, og har blandt andet arrangeret sang-, novelle- og digtkonkurrencer.

Bent Claudi Lassen bliver af iagttagere beskrevet som nøglepersonen i udviklingen af slagterisektoren fra sidst i 1980’erne til 2008.

I bogen »Da andelen satte sig på flæsket« siger dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultetssekretariat ved Syddansk Universitet Jesper Strandskov:

»Der er ingen tvivl om, at Claudi - på den politiske front - har været en af strategerne bag udviklingen af hele sektoren og de store fusioner (...). Set over tid har Bent Claudi Lassen nok været den mest fremtrædende formand i sektoren.«

Således slap Claudi ikke helt for omtale af sine tidligere bedrifter.

På dagen er han bortrejst med sin familie - herunder de fem børnebørn, som har en høj stjerne hos fødselaren.

Faktaboks

Bent Claudi Lassen

  • Gårdejer, cand.agro.
  • økonomikonsulent på Fyn 1977-89
  • Formand Tulip A.m.B.A 1989
  • Formand Danish Crown a.m.b.a. 1990-99
  • Formand Danske Slagterier 1999-2008
  • Formand Landbrugsraadets Forsknings- og Innovationsudvalg 1990-2008

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle